Csillogó
fényvarázs.
Grafenegger Advent, © Niederösterreich-Werbung/Michael Liebert

Advent Alsó-Ausztriában

Csengettyűszóval, fényfüzérekkel és fenyőillattal köszönt be évről évre az esztendő legmeghittebb időszaka: Isten hozta nálunk adventben!

Csendes adventi varázslat, az elcsendesülés ideje. Karácsony előtt mintha egyetlen hatalmas adventi kalendáriummá változna egész Alsó-Ausztria: Várak és városok kapuin belül, pincesorokon és ódon romok mellett, hegyeken és patakok partján jóval több, mint 24 karácsonyi, adventi vásár és rendezvény várja a látogatót.

Varázslatos helyek, meghitt pillanatok, régi idők öröksége – talmi csillogás nélkül. Alsó-Ausztriában a hagyományokat felidézve, mégis sokszínűen lehet ünnepelni az adventet. A Mostviertelben, ahol „forr a must és izzik a vas”, fény- és tűzlátványosságok várják a Adventi tüzek c. rendezvénysorozat („Flammende Weihnacht“) látogatóit. A Weinvierteli Advent során a hangulatos pincesorokon a néphagyomány és elcsendesedés együttes élményében lehet részünk. A Bécsi Alpok adventi vásáraiban járva megeshet, hogy csizmánk alatt ropog a hó, ami a vásár forgatagát magunk mögött hagyva újabb sétára csábít. A Wachau rendkívül hangulatos világörökségi környezetében a toronyból megszólaló harsona és szívhez szóló dalok bűvölik el a lelket. Aki pedig gyakorlatias kikapcsolódást keres télvíz idején a Waldviertelben, annak érdemes felkeresnie a „Waldvierteli Kézműves Hetek” rendezvényeit.

Mint köztudott, nem szerencsés december 24-e előtt kibontani az ajándékokat. De aki adventben felkerekedik Alsó-Ausztriába, biztosan gazdag ajándékokkal tér haza karácsony előtt. Engedjen a varázslatnak!

Adventi eseménynaptár

Advent Alsó-Ausztriában