Dürnstein, © Michael Liebert

Adventi tüzek

Forr a körtebor és izzik a vas

Hat mostvierteli adventi vásár közös néven kínálja látványosságait: „Adventi tüzek“. Együttműködésük révén folyamatos programok zajlanak mind a négy adventi hétvégén, s mindenütt igen stílusos környezetben várják a látogatókat.

„Adventi tüzek“ – e név magába foglalja négy, a Vas-út (Eisenstraße) mentén fekvő település - Waidhofen an der Ybbs, Ybbsitz, Gaming és Neubruck –, valamint két Gyümölcsbor-út (Moststraße) menti település, St. Peter in der Au és Seitenstetten adventi vásárát. E vásárok nemcsak közös névvel, de hasonló programokkal is várják az érdeklődőket. A kínálat középpontjában a régióra legjellemzőbb két termék, a Most (körtebor, körtelé) és a vas áll.

Fókuszban a körtebor és a vas

A körtebor (Most) nemcsak névadója e régiónak, hanem hosszú ideje a legkedveltebb itala is. Az „Adventi tüzek“ rendezvénysorozat keretében testet-lelket melengető italként, a forralt borhoz hasonlóan forralt gyümölcslé formájában élvezhetjük. Az Erzberg hegy mellett elterülő vidék gazdasági motorja évszázadokon át a vastermelés volt. Markáns megjelenési formái máig szerves részét képezik a tájegység kultúrájának. A mostvierteli adventi vásárok látogatói a vassal is megismerkedhetnek játékos formában, ősi mesterségek nyomdokaiba lépve.

Mindehhez az „Adventi tüzek” helyszínei – kastélyok, kovácsműhelyek, apátságok, kolostorok – biztosítanak ünnepélyes keretet. A tűz és a hideg összjátéka kellemes karácsonyváró hangulatot teremt, és éppúgy belopja magát a látogató szívébe, mint a maszkos felvonulás, a mézeskalácsos műhely vagy a karácsonyi kórus.