AHOI Wachau bild 6, © Daniel Gollner
AHOI Wachau bild 6

AHOJ, WACHAU!

Michi Reichl és Gerald Geith egy csónakból olyan módon mutatják be vendégeiknek a Wachaut, ahogy az turistaként nem látható.

Michael Reichl és Gerald Geith kicsi koruk óta ismerik egymást. A Wachau szívében, Wösendorfban nőttek fel, és már akkor is közös volt szenvedélyük, a halászat. Rúddal és horgászfelszereléssel ellátva mindketten mindennap elmentek a Dunához, hogy újra és újra órákat töltsenek a folyó mentén. Így nem csoda, hogy évekig tartó fáradságos spórolás után megvették az első ún. Holzzillét, egy fából készült hagyományos bárkát, mely a dunai hajózás egy klasszikus eszköze. „Szívesen sodródtunk a hagyományos, fából készült bárkával a nagy folyón, horgásztunk és számtalan napot és éjszakát töltöttünk a vízen.”- mondja Michi Reichl, aki fiatal korában bejárta a nagyvilágot. Tanulmányai érdekében Bécsbe költözött, majd Liechtensteinben és Svájcban dolgozott. De mindennek ellenére - vagy talán éppen mindez miatt - végül hazahúzott a szíve.

„Már kisgyerekként is gyakran sodródtunk a Dunán csónakban, horgásztunk és számtalan napot - sőt néha éjszakát is - töltöttünk a vízen.”

Ahoi Wachau Bild 9, © Daniel Gollner
Ahoi Wachau Bild 9

Olyan élmények ezek, melyeket másokkal is meg akartak osztani. Hónapokig tartó bürokratikus akadályok után végül aztán eljött a pillanat: Az „Ahoi Wachau” hajózási társaság vízre bocsájtotta első bárkáját. Immáron két fabárkával járják be kényelmes-komótosan a Wachau szívét Spitz és Dürnstein között.

 „Ezt talán csak akkor értékelheti igazán nagyra az ember, ha már látott valami mást”.
„Minden alkalommal, amikor este a Duna felé veszem az utat és a naplemente visszatükröződik a folyóban, libabőrös leszek. Ez nagyon sokat ad nekem”.

„Folyásirányban haladunk… érzed a víz illatátt és a szél felborzolja a hajad”.

A menetrendet a folyó írja

Lefelé haladunk a folyón, tömegek nélkül, rohanás nélkül, dugók nélkül. A sokat fényképezett és népszerű tájat egészen más szemszögből figyelhetjük meg a fedélzetről. Michael és Gerald letűnt idők történeteit mesélik el a régióról, miközben wachaui borokat szolgálnak fel. „Mindenre bőven szánunk időt és szeretnénk, hogy vendégeink átérezzék a Wachau hangulatát a nyüzsgésétől és stressztől távol. Meg akarjuk őrizni a hajózás kultúráját és szeretnénk elmesélni a régió történetét”. Michael meggyőződése, hogy ajánlatukkal sikeresen létrehozták a modernitás és a hagyomány közötti egyensúlyt. „Természetesen nőhetne a cég, felvehetnénk embereket és több pénzt kereshetnénk vele. De fontos, hogy vigyázzunk a természetre és az ökoszisztémára. Ez nem egy egyszerű dolog. És hitelesek akarunk maradni”.

AHOI Wachau , © Daniel Gollner
AHOI Wachau

Kedve támadt egy hajóúthoz bárkán?

Michael Reichl és Gerald Geith vezetett túrái során hagyományos fabárkákkal kelnek útra a kulturális világörökséghez tartozó régió szívében, az ún. „Ur-Wachauban”, mely Spitz és Dürnstein között húzódik. Kínálatuk között szerepelnek borkóstolóval egybekötött vezetett szőlőskerttúrák borászokkal a fedélzeten, napsütötte fröccstúrák (Sun-Down-Spritzer-túra) és egyéni charter kirándulások is.

Kapcsolat és információ:
Ahoi Wachau Michael Reichl und Gerald Geith
Kirchengasse 63
3610 Wösendorf in der Wachau
+43 676 9404700
www.ahoiwachau.at