A világ mozgásban van

2019. november 10-ig: város, vidék és ember a változás forgatagában. Pontosan ez az üzenete az idei, „A világ mozgásban van” címre hallgató tartományi kiállításnak Bécsújhelyen.

A 2019-es tartományi kiállítás színpaddá varázsolja Bécsújhely városát. Két kiállítási helyszínen multimediális eszközök segítségével mutatják be, hogyan változott meg a mobilitás az elmúlt évszázadok során és miként határozza meg mindennapjainkat manapság is.

A kazamatákat, melyek egykoron a város védelmét szolgálták és napjainkra fontos építészeti emlékműként maradtak fent, a tartományi kiállításra felújították. Az így létrehozott új képtárban Bécsújhelyet, ill. annak regionális és globális kapcsolatrendszerét mutatják be.  A másik helyszínen, a St. Peter a. d. Sperr múzeumban pedig Habsburg Frigyesé, ill. I. Miksáé a főszerep, ahol megfigyelhetjük, hogy miként vált Bécsújhely, az uralkodók egykori rezidenciája, fontos ipari és innovációs központtá.       

Ából bébe

A két helyszín egyébként egy kellemes sétára fekszik egymástól. Az út keresztezi a Marienmarktot, mely nemcsak a város legnyüzsgőbb tere, hanem kitűnően alkalmas arra is, hogy megpihenjünk és megkóstoljuk a régió specialitásait. A várost azonban nemcsak gyalog fedezhetjük fel. Segway és e-bike is bérelhető, ill. a tartományi kiállítás témájához jól illik az a felújított oldtimer városnéző busz is. Ezen is jól látszik, hogy Bécsújhely mindig is mozgásban volt és lesz is egészen 2019. november 10-ig. 

Idegennyelvű vendégeknek

Az egyéni látogatóknak egy media guide-ot kínálnak egy ingyenes applikáció (iOS és Android) formájában, melyet okostelefonnal vagy táblagéppel lehet használni. Az alkalmazás a következő nyelveken érhető el: angol, magyar, szlovák és német. Csoportok vezetése igény szerint angol és magyar nyelven foglalható.

www.noe-landesausstellung.at