2. epizód: Ami megdobogtatja Peter kerékpáros szívét, …

… az nem a sok emelkedő, hanem a kedvenc útvonalai mentén található számos csodaszép hely. Ma ezekről mesél Önöknek.

Felhőtlen szabadság két keréken: útban folyóparton, régi vasúti vágányok mentén, a legszebb művészeti és természeti látványosságok, kilátóhelyek felé, miközben festői hegyek és szőlőültetvények kísérik utunkat. A 10 top-túraútvonal és 4.200 km kerékpárút kínálata nem könnyíti meg a döntést. Ön melyiket választaná?

Peter már döntött is:  3 kedvenc útszakaszát mutatja be.

A kevésbé ismertek előtt említsük meg Közép-Európa legkedveltebb túraútvonalát: a Dunai kerékpárutat. A Wachau-t átszelő napi útszakaszon Peter tarkabarka kirándulóhelyek, meredek kőteraszok, ódon épületek és romantikus természeti helyek mellett halad, amelyek számos festői pihenőhellyel csábítanak megállásra, elidőzésre.  De ha ilyen szép tájakon vezet utunk, érdemes több időt is szentelni neki. Így a változatosság kedvéért Peter is hajóra száll, hogy a fedélzeten megpihenve gyönyörködhessen a páratlan kilátásban.

Peter még gyerekkorából emlékszik a Dunától a Lunzi-tóig vezető Ybbstal-kerékpárútra, amely a Mostviertel szelídebb és vadregényes vidékeit köti össze egymással. Akkoriban még az Ybbstal-vasút szerelvényei zakatoltak ezen a tájon, ma pedig, ha az egykori vasút nyomvonalát követjük, a folyó csobogását hallgathatjuk. A szakasz végén, annak tetőpontjaként a hűs Lunzi-tó vizében frissíthetjük fel a kerekezésben megfáradt lábunkat. Csemegéül pedig a legendás Ybbstal-i pisztráng kínálkozik.

Irányváltás következik: az Ybbstal-kerékpárútról áttérünk a waldvierteli Thayarunde-körtúra útvonalra. A határon átlépve Ausztria és Csehország területét is érintő kerékpárút izgalmas látnivalók mellett halad, köztük az egykori vasútvonal emlékeivel is találkozunk. Peter, Ella és Jakob a Tahayarunda családbarát szakaszán kerekeznek éppen. Az öreg gőzmozdonyoknak köszönhetően ezt a szakaszt a gyerekek is könnyen megtehetik jelentősebb emelkedők nélkül, az út majdnem egyenes, hiszen meredeken felfelé a vonat sem tudott volna közlekedni. Peter is jobban szereti a sík terepet. Így több idő marad, hogy megismerkedjünk Raabs várának vitéz lovagokról, szelíd várkisasszonyokról szóló legendáival. Ugyanakkor több energiánk marad, hogy túránkat a kiváló szomszédos kerékpáros útvonalakon: a Kamp-Thaya-March-kerékpárúton és a Vasfüggöny-túraútvonalon (Iron Curtain Trail, EuroVelo 13) folytassuk.

Élje át a felfedezés élményét Alsó-Ausztria kerékpárútjain!

Kamp-Thaya-March Radroute, © Waldviertel Tourismus, Robert Herbst Ajánlat foglalása

Kamp-Thaya-March kerékpáros útvonal

6-napos kerékpártúra a Waldviertelben | Alsó-Ausztria TOP kerékpáros útvonala | fedezze fel a régió kulturális kincseit…

308,- euró
Marillenverkostung im Weinhof Aufreiter, © Rita Newman Ajánlat foglalása

Bor & kajszi e-bike túra

2 éjszaka a Weinhof Aufreiter borpanzióban | Wachaui specialitások | Kajszi- és borkóstolás | E-bike 2 napra

195,50 eurótól
Meghitt pihenőhelyek várnak útközben, © schwarz-koenig.at Ajánlat foglalása

Bringával a tiszta vízhez

3 napos mostvierteli kerékpáros körút az Ybbs és Erlauf folyók, valamint a Lunzi-tó érintésével

115,- eurótól
Am Iron Curtain Trail, © Waldviertel Tourismus, ishootpeople.at Ajánlat foglalása

Vasfüggöny-túra

7 napos kerékpáros túra a Vasfüggöny mentén | Vasfüggöny kiállítás Weitra kastélyában| csomagszállítás

552,- euró