AZ IHLET FORRÁSA, © Daniel Gollner
AZ IHLET FORRÁSA

Az ihlet forrása

Angelika Hager, író, újságíró és kabaréművész egy, a számára különösen kedves nyári üdülőhelyről, a Bad Vöslau-i termálfürdőről beszél:

„Itt színtiszta ásványvízben úszom, elfelejtem a nyüzsgést és a rohanó tempót, megérint a múlt varázsa."

A vöslaui termálfürdőnek történelme van. A régi időkben királyokat és császárokat vonzott ez a különleges hatású gyógyfürdő. A híres zeneszerző, Ludwig van Beethoven személyes orvosa, Dr. Malfatti von Monteregio fedezte fel a víz gyógyító erejét, és még ma is az eredeti forrás tiszta ásványvize bugyog fel a termálfürdő közepén 660 méter mélységből. A 19. század végének és 20. század fordulójának szelleme érződik a fürdőben. „A fürdő a bécsi bohémek találkozóhelye volt. Arthur Schnitzler, Hugo von Hofmannsthal, Gustav Klimt, Egon Schiele, Alma Mahler-Werfel, ők mind jártak a fürdőben, hogy egy pillanatra elmeneküljenek a nagyváros hőségéből, és élvezzék a fürdő nyári frissességét” - mondja Angelika Hager.

AZ IHLET FORRÁSA, © Daniel Gollner
AZ IHLET FORRÁSA

„ÚJSÁGÍRÓNAK SZÜLETTEM.“

Badenből Bécsbe a sajtó világába

Angelika Hagen elmenekült szülőhelyéről, Badenből. A fiatal, feltörekvő nő számára a város túl szűknek bizonyult, túlzottan átlátható, sőt túl idilli volt. A nagyváros Bécs csábította és új kihívások elé állította. Újságírói és színháztudományi tanulmányai után az újságírásban találta meg hivatását. Ma a „profil” című hírmagazin társadalmi rovatát vezeti, és Polly Adler álnéven a Freizeit-Kurier „Chaos de luxe” című heti rovatáért felelős. Ez utóbbi olyan sikeres, hogy mára már több könyv, sorozat és tévéfilm is született belőle. Változatlan lelkesedéssel veti bele magát a munkába, csak ritkán enged meg magának pihenést, mert mindig a következő kihívásra készül. A vöslaui termálfürdőben találja meg a nyugalmat, itt tud igazán kikapcsolódni. „Újságíróként az ember életét a határidőre történő írás szabja meg. A fürdőben elengedhetem magam, színtiszta ásványvízben úszom, elfelejtem a nyüzsgést és a rohanó tempót, megérint a múlt varázsa. Az öreg fák alatt, amelyek annyi híres embernek adtak árnyékot, el tudom hessegetni a feltörő gondolatokat.”

Angelika Hager a Vöslauer cég meghívására jött a fürdőbe. „Felkértek, hogy írjak egy könyvet a fürdőről, és ehhez az egyik csodálatos lakrészt kaptam meg a fürdő területén egy egész nyárra. Azóta sem enged el ez a hely.” Ha fiatal akarsz maradni, korán kell kezdened című regényében összekapcsolódik a múlt és a jelen. „Régen a családok 48 bőrönddel és három szobalánnyal érkeztek, nagy szalonokat tartottak fent, a kulturális elit itt találkozott. Ezt a hangulatot vegyítettem a jelennel.”

„A TERMÉKENY UNALOMBÓL NAGYSZERŰ ÚJ GONDOLATOK SZÜLETHETNEK.”

„A művészet néha fájdalmat is okozhat“

Angelika Hager 2011 óta a nyári hónapokban a „Schwimmender Salon” irodalmi fesztivál művészeti vezetője. Bármilyen meghitt is az eseménysorozat helyszíne, a program végül is lehet provokatív. „Azt hiszem, az irodalomban, a művészetben fájdalmas témáknak is meg kell jelennie. Nem lehet mindig csak vidám, derűs dolgokat előadni. A kínálatnak szélesebbnek kell lennie.” A fesztivál maradjon kicsi és áttekinthető, hűen a mottóhoz: a legjobb irodalom a legjobb előadókkal a legszebb környezetben. „Vagy ahogy Harald Schmidt egyszer csipkelődve megfogalmazta: Salzburg a szegények Bad Vöslauja. Azt hiszem, ez a mondás jól összefoglalja a lényeget.”

Angelika Hager a nyári kiruccanás fogalmához többek között a szemlélődést és a semmittevést társítja: „Az emberek állandó Facebook-, Instagram-, WhatsApp- vagy TikTok-áradatnak vannak kitéve. Pedig olyan gyógyító lenne félretenni az okostelefont, és újra tudatára ébredni annak, milyen fontos egy jó beszélgetés. Tudatosan el kell szakadni a „valamiről lemaradok” érzéstől, és termékeny unalomba kell merülni, mert ebből nagyszerű új gondolatok születhetnek.” Mint a tágas fürdőparkban, ahol még bőven van hely új történeteknek.

AZ IHLET FORRÁSA, © Daniel Gollner
AZ IHLET FORRÁSA


A vöslaui termálfürdő
A Bécsi-erdőben található történelmi termálfürdő mindig is számos történet és anekdota színhelye volt. Nemcsak a császári család tagjai tanultak itt meg úszni, hanem a 19. században itt tartották az első női úszótanfolyamokat is az akkor még férfiak és nők számára elkülönített medencékben. A „zöld medencét” ma is 19 fokos hideg, forrásfriss ásványvíz táplálja.

Vöslauer Thermalbad GmbH
Maital 2, A-2540 Bad Vöslau
Telefon: +43 (0)2252 76266