Emelem poharam: Éljen a Bortavasz!

Utazás, kóstolás, szórakozás: Bortavasz idején a legújabb évjárat boraival koccintunk az Alsó-Ausztriai Borúton.

Míg a borász számára az ősz a legizgalmasabb időszak, addig a borkedvelők a tavaszt várják nagy érdeklődésel. Az ősszel szüretelt szőlőből készült nedűk, amelyek egész télen át a borospincék hordóiban értek, tavasszal kerülnek az asztalra, hogy végigkóstolhassuk őket.

A március Alsó-Ausztriában nemcsak a tavasz, hanem a borászév kezdetét is jelenti: Végig az Alsó-Ausztriai Borút mentén kibújnak a hajtások, fakadnak a rügyek, zöldbe borulnak a pincesorok. A gazdák szélesre tárják pincéik ajtaját, kicsinosítják a présházakat és kóstolóhelyiségeket, finom harapnivalóról is gondoskodnak. A virágok közt szabadban felállított padok és asztalok csalogatják a betérőket: izgalmas élmény lesz megkóstolni az új termést!

A borbarátok számára kedvező lehetőséget kínál ez az időszak, hogy vidám társaságban képet alkossanak az új évjáratú borok jellegéről, megismerkedjenek a borászokkal és szőlőültetvényeikkel, s akár feltöltsék saját pincéjüket is. Különösen is érdemes beírni a naptárunkba az alábbi rendezvényeket: a Weinvierteli Bortúrát (április 7. és 8.), a Kremstal, Kamptal és Traisental közös Bortavaszát (április 28. és 29.), a Duna-menti Bortavaszt, azon belül is főként a Wachaui Bortavasz rendezvényét (május 5. és 6.), valamint a Bécsi Erdő Termálrégió Bortavasz-rendezvénysorozatát, ahol áprilistól három hónapon át 60 borász 360-féle borral mutatkozik be.
Az év későbbi időszakában természetközeli falatozásra invitál a Weinviertel: Június közepétől augusztus végéig összesen 26 alkalommal állítják fel a szabadban a hosszú, fehér abroszos asztalokat, hogy a vendégek a weinvierteli tájat élvezve, egy ötfogásos menüt elfogyasztva  ismerkedhessenek meg a helyi termékekkel. A Weinviertler Tafeln (Weinvierteli Lakomák) nevet viselő rendezvénysorozat alkalmával panorámás szőlőkben, a pincesorokon vagy egy ódon kastély falai közt terítenek meg a vendégeknek.

Az eseménynaptár ide klikkelve érhető el