Családdal Alsó-Ausztriában

Tippek és ötletek családi vakációhoz Alsó-Ausztriában

Mindegy, hogy egy nagy vakációt, egy néhány napos nyaralást vagy egy spontán kirándulást töltünk-e el Alsó-Ausztriában, egy biztos: itt minden megtalálható, mely egy aktív családi kikapcsolódáshoz szükséges.

Családi nyaralás felejthetetlen panorámával a Bécsi Alpokban
A Familienarena St. Corona am Wechsel tökéletes helyszíne outdoor kalandoknak és szinte biztos, hogy minden gyerek részére tartogat meglepetéseket. A teljes család kulináris kényeztetéséről pedig a Wechsel-Lounge gondoskodik. Ami minden gyerekszívet megdobogtat itt: a Sommerrodelbahn Corona Coaster nyári bobpálya, a Motorikpark kalandos mozgásfejlesztő állomásai és az Ameisenpfad túraútvonal, mely a hangyák nyomában vezet. Szinte karnyújtásnyira található a Bio-Bauernhof Dissauer St. Coronaban, mely az első olyan szolgáltató Alsó-Ausztriában, mely falusi üdülést kínál és 5-virágos kitűntetést kapott. Sok felfedezni való vár az igazi kalandorokra a Bécsi Alpokban: pl. a Hermannshöhle Kirchberg am Wechselben, mely denevérek fontos áttelelő helye, ill. a régió legnagyobb cseppkőbarlangja. Változatos növény- és állatvilág vár a kicsi és nagy kirándulókra a „Waldexpedition für Wirbelwinde“ elnevezésű felfedezőtúrán, ahol Naturvermittler Konrad Riegler, vagyis a Mönichkirchner Schwaig nevezetű régió szakértője játékosan mutatja be a flóra és fauna érdekességeit. 

Családbarát: bringa, túra és kultúra a Mostviertelben
Kiváltképp alkalmas családi kerékpározásra a Traisental-kerékpárút Traismauer és Mariazell között. Érdemes itt egy kitérőt tenni a Freiland és Türnitz közti családi szakaszra, melyet „szuper alagúttúra” néven is szokás emlegetni, hiszen 9 km-en három alagúton át az autóforgalomtól távol vezet az út. Aki szívesebben indul neki gyalogszerrel, az az Ybbstali Alpok túraútvonalainak fog kiváltképp örülni. A Lunzi-tó pedig a felfrissülés, ill. a csónakázás lehetőségével várja a megfáradt lábakat, melyet követően akár körbe is túrázhatjuk a tavat. Aki a Hochkar hegyoldalait választja kirándulása helyszínéül, azt a 360° Skytour és a Hochkarhöhle barlang jutalmazza meg. Aki inkább a kultúra csúcsaira akar hágni, az gyerekprogramok sorából válogathat a Burgarena Reinsbergen. A családbarát szálások köréből pl. a Hotel JUFA Hochkar-Sport Resort Göstling an der Ybbsben várja vendégeit. Schallaburg vára pedig nemcsak a kalandjátszótér, ill. a gyerekeknek szóló nyári játékok miatt szerepel a családok bakancslistáján, hanem az aktuális kiállítás miatt is: A „Byzanz und der Westen“ a középkor legizgalmasabb időszakát mutatja be. A gyerekek átélhetik ezeket az izgalmakat és pl. keresztes vitézekkel vad vizekre evezhetnek. 

Szamárjogosítvány és bringázás gyerekekkel a Duna menténIgazán különleges élményeket tartogat gyerekek számára a „Radln für Kids“ útvonal 25 km-en a Duna menti kerékpárúton Spitz és Dürnstein vagy Arnsdorf és Rossatz között. Még izgalmasabb lehet a nap, ha komppal áttérünk a folyó túlpartjára és hajóval vagy vonattal térünk vissza túránk kiindulópontjához. Emmersdorfban egy szamártúra alkalmával biztos, hogy jól megnevettetnek minden kirándulót a drótszőrű csacsik. A szamárjogosítványhoz viszont már bizonyos vezetői képességekre is van szükség. A wachaui kajszi élménytúrán az Aufreiter borászatnál Krems-Angernben az egész család a híres „wachaui sárgabarack“ nyomába eredhet. Aki inkább gumicsónakkal vízre szállna vagy egy terjedelmes sétát tenne a Duna árterében, az a Donau-Auen Nemzeti Parkban jó helyen jár. Meseszerű hangulat vár ránk, ha ellátogatunk a barokk Schloss Hof kastélyhoz. Gyerekeknek bizonyára a híres fehér szamár és a hatalmas állatsimogató fog leginkább tetszeni, de különböző élményösvényeken időutazást is tehetünk a történelembe, vagy elidőzhetünk egy kicsit a gyümölcsös kertben.   

Családi nyaralás a Bécsi erdőben
Egy erdei játszótér és szabadon kószáló vaddisznók teszik egyedivé a Sparbach Natúrparkot, Ausztria legrégebbi natúrparkját. Szintén különleges nyári élményeket kínál a Musical Sommer Teatro Mödlingben az „Alice Csodaországban“ előadással (július 18. és augusztus 5. között). Európa legnagyobb magánkézen lévő ragadozómadár állomását 30 különböző fajjal és 300 madárral a Hagenbachklamm szurdok végén az Eichenhain Natúrparkban találjuk. A családbarát szállások körében megtaláljuk pl. a bio-gazdálkodásra szakosodott Wolf-Hof parasztudvart Pressbaumban, ahol pónik, kecskék és kotlósok körében élvezhetjük a természetet. 

Természet az egész családnak a Waldviertelben
Az Ysperklamm szurdok kisebb-nagyobb vízesései hűsítő menedéket kínálnak az egész család számára a forró nyári hónapokban, melyek a Waldviertel déli részén találhatók. A gyönyörű vidéken fekvő Ottensteini-tó csónakkal is felfedezhető, de sátorozhatunk is a tóparton. Hasonlóan idilli a Blockheide Gmünd Natúrpark a Waldviertelre jellemző hatalmas sziklaformációkkal, az ún. Waldviertler Wackelsteinokkal. Schrems környékén vidrákat, békákat, szitakötőket és kígyókat figyelhetünk meg természetes életterükben. A Hochmoor Schrems Natúrpark Alsó-Ausztria legnagyobb lápos területe. Tehetünk egy kitérőt a Kunstmuseum Schremsbe is, mely többek között az erdő titkairól mesél. Kiváltképp családbarát a Märchenhotel Waldpension Nebelstein Moorbad Harbachban, mely tökéletes szálláshely egy családi nyaraláshoz a Waldviertelben.

Családi nyaralás a Leiser Berge környékén a Weinviertelben
Időutazáson vehet részt az egész család és 6000 évet mehet vissza a történelemben a Leiser Berge Natúrparkban és a Wildpark Ernstbrunnban. Vajon mit jelent az „Alpaka Quartett”, a „Riesenmikado” és a „Saureimkegeln”? Mindezt és sok egyéb érdekességet tudhatunk meg az Alpaka-Szabadidőközpontban. Szintén számos tudnivalót rejt a MAMUZ Schloss Asparn an der Zayaban, mint pl. tűzcsiholás az őskorban, túlélés a vadonban és íjászat. A MAMUZ Museumban Mistelbachban mindenképp érdemes ellátogatni az istenekhez, de megtanulhatunk úgy írni is, ahogy azt az egyiptomiak tették egykoron. 4 és 12 év közötti gyerekeknek ajánlott a modern vándorszínház, mely Märchensommer Poysbrunn névre hallgat. Egy élménydús nap után különösen jól esik a pihenés akár pl. szabad ég alatt az Ochys Waldhüttenben a Waldfreizeitpark Kreuzstettenben.

Alsó-Ausztria családbarát ajánlatairól bővebben itt található tájékoztatás:
 www.niederoesterreich.at/familienurlaub. Az eseménynaptár gyerekprogramokkal itt érhető el: https://kinder.niederoesterreich.at/.

Nyomtatható képanyag itt tölthető le: 
https://bildarchiv.niederoesterreich.at/pindownload/login.do?pin=47J3CTXZF34P
PIN-Code: 47J3CTXZF34P