Drága május

Újbor és friss spárga, virágzó nárciszok az első hegyi túrán. Élvezzük májusban is a tavaszt.

„Szép május, jöjj…”, mondja a népdal – és ez a mottó egész Alsó-Ausztriára érvényes. A hegyek, borok, kertek és a kultúra mind tavaszi ruhát öltenek, így hívogatnak egy kis kirándulásra.

Amíg Marchfeld mezein a spárga nő és Alsó-Ausztria gazdái a spárgaheteket ünneplik, addig az alpesi Ybbstalban a nárciszok virágzásában gyönyörköd-hetünk. Május közepén történik mindez, sétákra hívogatva. Ilyenkor még az Ötscherland-Express is különvonatokat indít az ünnepségekre. Aki még magasabbra vágyik, az néhány héttel később ellátogathat a Mostvierteli Alpokba a gipfelklängen rendezvénysorozatra, ahol zenei kísérettel nyílik meg Alsó-Ausztria nyári hegyi programja.

Kert- és borkultúra
A spárga és a nárcisz mellett az alsó-ausztriai kertek is virágba borulnak: különösen színesen Schloss Hof barokk teraszain, különösen illatosan a fűszerspecialista Sonnentor Bio-Bengelchen Frühlingsfest ünnepségén, különösen sokszínűen a Garten Tulln anyáknapi ünnepén. Májusban a borkultúra is virágzásnak indul. Az egyes régiók rendezvényein, mint például a Großheuriger a Thermenregionban, megkóstolhatjuk, mit tud az új évjárat. Az első pincesori fesztiválokat is májusban rendezik.

Új és régi művészet
Természetesen a kultúra tisztelete sem szenved csorbát, többféle formában is megünnepelhetjük: A Nemzetközi Barokk Napok, a régi zene elsőrangú fesztiválja pompás helyszínéül a melki apátság szolgál. Az ugyancsak májusban megrendezésre kerülő Viertelfestival pedig Alsó-Ausztria fiatal, regionális művészetének nyújt bemutatkozási lehetőséget.