Hegyek és völgyek nyáron

Alsó-Ausztria, a túrázók Mekkája - A legjobb, ha Ön is felfedezi!

A nyár nemcsak a hegyekben Alsó-Ausztria alpesi területein a legszebb, hanem a sík vidékek tematikus útvonalai és a borutak éppúgy változatossá teszik a kirándulástervet. Hogy mit is kínál Ausztria legsokrétűbb tartománya a hegyi rókáknak, a családoknak és az ínyenceknek? Sok mindent! Íme:

Alsó-Ausztriában a túrázás nem egyenlő túrázással. Itt 15.000 kilométernyi útvonalon hegyek és tematikus útvonalak hódíthatók meg. Mindeközben felfedezhetjük a buja természetet pl. egy kirándulás során a szőlőskertekben --- vagy inkább befelé tekinthetünk egy zarándoklat alkalmával. A túraútvonalak legalább olyan változatosak, mint maga a tartomány. Az izzasztó hegymenettől a kényelmes folyóparti sétáig minden megtalálható itt, amire családok és sportolók vágyhatnak. A hegyek nyáron pl. kifejezetten a sportolóknak kedveznek, a tartomány natúrparkjaiban pedig a régió életvilágába nyerhetünk betekintést, míg a családbarát tematikus útvonalakon a felfedezéseké a főszerep. Mindeközben újra és újra hütték szegélyezik utunkat, ahol nemcsak megpihenhetünk, hanem a regionális finomságoknak köszönhetően erőt is gyűjthetünk. 

Waldviertel és Bécsi Alpok: két tökéletes ellentét 
A Waldviertel és a Bécsi Alpok Alsó-Ausztriában nem is különbözhetnének jobban. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, mindkét régió elnyerte Ausztria kimagasló túrarégióinak járó kitűntetését, a Wandergütesiegelt, melyet a kiemelkedő infrastruktúrával, élményekkel és szolgáltatásokkal rendelkező vidékeknek ítélnek oda. A Bécsi Alpokban Alsó-Ausztriában a majdnem 300 km hosszú „Wiener Alpenbogen túraútvonalon‘‘ és a 10 túrahotelen túl Kirchberg am Wechsel és Puchberg am Schneeberg túrafalvait is kitűntették. Ezek környékén izgalmas útvonalak és személyre szabott túraútvonalak várnak. Pl. a „Schneeberg mit den Besten‘‘ ajánlat keretein belül a régió valóban egyik legtapasztaltabb túravezetőjével, Peter Groß-szal hódíthatjuk meg a hegycsúcsot napfelkeltében. A déli Waldviertel túrarégióban három 1000 m-es hegycsúcs és számos monda mellett kitűnő túrafalvakat is felfedezhetünk: Moorbad Harbach, Zwettl és az Yspertal. Itt őszintén vendégszerető vendéglátóknál energiát gyűjthetünk, hogy aztán feltöltődve indulhassunk el felfedező utunkra pl. a misztikus Druidenweg-Ysperklamm szurdokba, az idilli Wasserwunderwegre vagy fel a magasba a gyönyörű kilátással rendelkező Nebelstein-Panoramawegre.

Nyár a hegyekben mindenkinek 
Alsó-Ausztria alpesi hüttéi és gasztronómiai kínálattal rendelkező magaslati parasztgazdaságai, az ún. Almok, szintén kimagaslók. A szolgáltatás színvonala, az ételek minősége és a vendégszeretet szempontjából szinte verhetetlenek. A kisgyerekes családok éppúgy jól érzik magukat az alsó-ausztriai hegyekben nyáron, mint az alpinista sportolók. Így aztán szívesen marad az ember akár tovább is. Hiszen a dúsan zöldellő alpesi legelők, a gyönyörű kilátás és a jó hüttehangulat kitűnő együttest alkotnak egy sikeres nyaraláshoz. A túrázás hagyományának fontosságáról, ill. a magas minőségre való törekvésről Alsó-Ausztriában az is tanúskodik, hogy az osztrák iparkamara fennhatósága alá tartozó felvonók szövetsége a Hochkar felvonót a „legjobb osztrák nyári felvonó” díjjal tűntette ki. A mönichkircheni élményvilág és a Rax-felvonó szintén büszkélkedhet kitűntetéssel. Így még kényelmesebb hüttéről hüttére túrázni, hiszen nem kell ahhoz hegyet mászni, hogy a kellemes alpesi vendéglátók között kiránduljunk. Akik sportosabb élményekre vágynak, azoknak pl. a „Bergmandl” klettersteig ajánlott a Hochkaron, mely kisebb, ill. kezdő hegymászóknak is alkalmas. 

Tematikus útvonalak az egész családnak 
A családok kiváltképp élvezhetik a felvonók nyújtotta előnyöket. Így marad elég erő ahhoz, hogy gyerekekkel fedezzük fel a számos izgalmas túraútvonalat. Biztosan jól sikerül a családi kirándulás pl. az ún. Schaukelwegen Mönichkirchen am Wechselen, ahol 13 állomásnál különböző hinták, libikókák és relaxációs elemek várnak. A Mendlingtalban a Mostviertelben pedig a fa nyomába eredhetünk Európa utolsó, még működő faúsztatójánál, miközben a víz természetes erejéről tesz tanúvallomást. Szintén családoknak ajánlott Alsó-Ausztria legszebb szurdokjaiban túrázni: az Ötschergräbenben, a Hagenbachklammban vagy a Myrafälle vízesés mentén Muggendorfban. Szintén felejthetetlen élményekkel jár egy kirándulás a Donau-Auen Nemzeti Parkban Bécs közelében. 
 

Landing Page:
https://www.also-ausztria.info/kirandulas-es-zarandoklat  
Képek: 
PIN-Code: IDRR0S0Y1H7O
https://bildarchiv.niederoesterreich.at/pindownload/login.do?pin=IDRR0S0Y1H7O