Follow us on Instagram, © Robert Herbst

Instagrammerek figyelem!

Utazási kedvcsinálóként megmutatjuk az insta-hotspotokat és a fontosabb linkeket!

Szép helyszíneket keresel a következő insta képhez? Vagy minket választottál a következő kirándulásodhoz? Vagy Alsó-Ausztriában élsz, de eddig fogalmad sem volt róla, hogy milyen szép helyszínek várnak még felfedezésre a lakhelyed körül? A helyi Instagrammerek tényleg jól ismerik a helyszíneket és kiváló tippekkel szolgálnak.

Ezekről a hotspotokról álmodozik minden Instagram felhasználó. Esetleg hiányzik az Instagram faladról egy lépcső, mely a semmibe vezet, vagy egy rusztikus várfal a legszebb kilátással a Wachaura? A következő 10 helyszínt mindenképp érdemes feltenni az Instagram-bakancslistára. Fedezzétek fel velünk a legjobb hotspotokat és osszátok meg velünk és a világgal a #loweraustria, #visitniederösterreich hashtaggel.

1. Natúrpark Hohe Wand

A Natúrpark Hohe Wand egy védelem alatt álló sziklaformáció a Gutensteini Alpokban, mely kb. 40 percre található Bécstől délre és a legtöbbször fotózott Instagram motívum. Aki nem szeretne hegyet mászni, az is egész közel juthat a szilafalakhoz kötelek segítsége nélkül is. A sziklaösvényen (a képen) 200 acél lépcsőn keresztül fedezhetjük fel a Hohe Wandot biztos talajjal a lábunk alatt. Egy egészen különleges Instagram motívum a Skywalk-kilátó, melyen olyan érzés állni, mintha a levegőben lebegnénk. A panoráma út (díjköteles) is egy további ok arra, hogy a fényképezőgép kéznél legyen.

Ahol a természet a főszereplő, ott a helyi vadon élő állatok is jól érzik magukat. A legjobb fotóalanyok a szarvasok (a képen), melyek a natúrpark védett területén napjaikat természetes életterükben tölthetik.

 

2. Laxenburgi kastélypark

A laxenburgi kastélyparkot hatalmas parkjával, számos épületével és az ódon kastéllyal a történelmi kertművészet egyik legjelentősebb műemlékeként tartják számon. Szívesen fotózott motívum a romantikus Franzensburg (a képen), mely a kastélytó egyik szigetén épült fel, ahol nyáron nemcsak kacsák, hanem hajók is nyüzsögnek.

Tipp: Ez a kerékpárút közvetlenül Laxenburgba vezet.

 

3. Aggsteini várrom

Az aggsteini várrom a Duna jobb partján, egy meredek sziklán, 300m-el a folyó felett trónol, ahonnan a környék bozótos erdeit és a Duna völgyét már csaknem 900 éve uralja. Sok monda lengi körül a várat. Ezek egyike az ún. Rosengärtlein. Ez a monda szerint a rabokat egy szikladarabra terelték, mely erkélyként szolgált, és itt vagy éhen haltak vagy leugorhattak a mélybe. Az egyedülálló kilátás a Duna-völgyére és a Dunkelsteiner erdőre teszi igazán különleges motívummá a várat.    

Tipp: A Welterbesteig Wachau túraút egyik szakasza közvetlenül a várhoz vezet - túrázás

4. Rax (Jakobskogel)

A hüttéről hüttére való túrázás a Raxon már csaknem népsport. Az egyik top motívum bizonyára a 1644m-el a tengerszint felett található Ottohaus. A teraszról és a közeli kilátóról egészen a völgyig látni. Ha ezek után valaki még szívesen meghódítana egy csúcsot, az a közeli Jakobskogelre (1737m) mehet fel. Az Ottohaustól csak 15 percre, a kék jelzést követve érhetünk fel a kereszthez. Aki végül vadromantikus képet szeretne készíteni, az feltétlenül keresse fel a Höllentalat azaz a pokol-völgyet (a képen), mely a Schneeberg és Rax között található. Itt meredek sziklafalak és a völgyben kristálytiszta víz várja a kirándulókat.

A túraút itt található: hüttéről hüttére a Raxon és a Höllentalban 

 

5. Lunzi-tó

A Dürrenstein-hegy lábánál található smaragdzöld Lunzer See (Lunzi-tó), mely egyben Alsó-Ausztria egyetlen természetes fürdőtava, hú maradt egykori hírnevéhez. Ugyanis egykoron az arisztokrácia előszeretettel járt ebbe az álomszép környezetbe. A tó a régió egyik kincse kistestvérével az Obersee-vel (a képen) együtt, mely szintén nagyon fotogén. Mindkettőjüket egy ősi gleccsernek köszönhetünk. Különösen titokzatos, amikor a tó egésze felett köd lebeg, de természetesen napsütésben is nagyszerű látvány. A fenyőfákkal borított kis sziget tökéletes fotómotívum.

A Lunzi-tavat leginkább egy kerékpártúra során érdemes felkeresni (az Ybbs-völgyi kerékpárúton Waidhofentől Lunzig kerekezhetünk) vagy a 3 tó névre keresztelt túraút is nagy népszerű.

 

6. Kreuzenstein vára

A Dunától északra, a Rohwald egy magaslatán trónol Kreuzenstein impozáns vára Leobendorf települése felett Korneuburg és Stockerau között. Különleges fekvésének köszönhetően, mely egy 266 m-es magaslatot jelent a Duna és a Bécsi-erdő találkozásánál, a várrendszer évszázadokon keresztül stratégiai jelentőségű erődítménynek számított. Különösen szembetűnő a már távolról látható vártorony és az építmény ovális formája (a képen).     

Tipp: Túrák, kirándulások elektromos bringával

 

7. Grafenegg kastélya

„Egy angol kastély Ausztria kellős közepén”: Grafenegg kastélya 14 km-re fekszik Krems városától és a historizmus romantikus stílusjegyeit tükrözi. A történelemmel átitatott hangulat, a tágas kastélypark és a modern építészet az érzékek különleges birodalmába kalauzol, mely egyedülálló hátteret biztosít a hobbi és profi fotósoknak egyaránt. És persze a kastély magasztos lakóinak is (a képen).         

Tipp: Szabadtéri koncertek a Wolkenturmban.

 

8. Világörökség semmeringi vasút

Ausztria első magaslati vasútvonala nagyban meghatározza a Bécsi Alpok látképét. A „20-Schilling-Blick“-re keresztelt kilátóponttól a Bahnwanderweg túraútvonal mentén jól látható a „Kalte Rinne” névre hallgató impozáns viadukt. Innen csupán néhány lépés a Doppelreiterwarte kilátó, mely valóban magával ragadó kilátást nyújt a semmeringi vasútra.

 

9. Ysperklamm völgyszoros

Vad vizek a vadonban – a Bécsi-erdő déli részén található Ysperklamm völgyszorosban az Ysper folyó 2 km-en keresztül tör magának utat a völgy felé szűk szurdokokon és éles sziklákon át. Így aztán igazán látványosak a víz erejének köszönhető sziklaformációk, a vízesések és a kristálytiszta vízben tükröződő folyópart. Tipp: Annak érdekében, hogy mesebeli, elvarázsolt jelleget kölcsönözzünk fotóinkon a víznek, érdemes hosszú expozíciós képeket készítenünk.

 

 

10. Peilstein

A Bécsi-erdő déli részén található meredek mészkőfal 716 m magas és a nyugat felé, meredeken leívelő formájának köszönhetően népszerű fotómotívum. Mintha csak az Oroszlánkirály kulisszái mögött lennénk és ez az út egyenesen odavezet.   

 

11. Wildendürnbach pincesor

Az ország leghíresebb pincesora a Galgenbergnél található a Weinviertelben és 184 présházból, ill. pincéből áll. A hegy neve egy bitófára (Galge) vezethető vissza, mely 1828-ig itt állt. Egyedülálló a pincék sora is, hiszen nem egy, hanem három sorban sorakoznak egymás mellett.

 

12. Ottensteini tó

Az ottensteini tó három víztározó egyike, mely tökéletes hátteret biztosít fotózáshoz. Kiváltképp az erdővel szegélyezett part, a kis öblök és a part menti nagy gránitsziklák teszik különlegessé ezt a helyszínt. A kis sziget Lichtenfels várromjaival pedig végképp idillivé varázsolja a tájat.