Két keréken és vasúton

A biciklitúra és az élményvasúttal való kirándulás jó párosítás Alsó-Ausztriában – A nosztalgiavonattól a kerékpáros expresszig.

Indul a vonat, és rajta a kerékpár: Az Alsó-Ausztriában biciklizők szívesen veszik igénybe a vasutat –így kényelmesen megközelíthető a túra kiindulópontja, de hosszabb túraútvonalak egy-egy szakaszát is megtehetik vonattal. Az expressz- és nosztalgiavonatok a kényelem mellett számos további élménnyel gazdagítják az utazást.

A keskenynyomtávú Mariazelli Vasút (Mariazellerbahn) több mint 100 éve szállít turistákat, zarándokokat, ingázókat St. Pöltenből Mariazellbe, miközben 600 méter szintkülönbséget küzd le a szakaszon. A pálya az osztrák építőművészet egyik úttörő alkotása, látványos hegyi szakasszal, akár 27 ezrelékes emelkedőkkel, két 180 fokos hajtűkanyarral és mesterien megépített alagutakkal, hidakkal, viaduktokkal. Az utasoknak páratlan kilátásban lehet része az Ötscher hegyre és a Zinken nevet viselő, 100 méter mély szurdokra. Az új panorámakocsikban ezen felül Moderbacher-féle gyümölcslé-specialitásokkal kényeztetik a vendégeket. A kerékpárosok szívesen kombinálják e vasúti szakaszt a Traisental-kerékpárúton tett biciklitúrával, ahol St. Pölten irányában mindvégig kényelmesen hegynek le haladhatunk. 

Aki kerékpáron követi a Blauburger szőlőültetvények útját (Blauburger Rad-Rundweg) a dimbes-dombos Leiser Berge régióban, a NostalgieExpress Leiser Berge nosztalgiavonatra felszállva a túrát összekapcsolhatja egy múltidéző utazással a Weinviertel szívébe. A dízeles oldtimer mozdonnyal vontatott Reblaus Express élményvonat Retz-ből indulva zakatol végig a Waldviertelen. Tíz megállóhelyéről különböző, gasztronómiai szempontból is vonzó útvonalak ágaznak szét, mint például a  Reblaus-Radl-Weg kerékpárút. A Waldviertelbahn vasúti pálya mentén vezető szakasz különösen családok számára alkalmas: Groß Gerungs-tól (másik változat: Langschlagtól) gazdasági utakon és kisforgalmú közutakon vezet Gmündbe.

A Leiser Berge Természeti Parkban egykori, ma már nem használt vasúti síneken gurulhatnak hegynek lefelé a látogatók a könnyű járású hajtányokon (Weinviertel-Draisine).

 

Ajánlatok és tippek: