Kulturális rendezvények – előzetes

Érdemes előre beírni a naptárba: Nagyszabású kiállítások Alsó-Ausztriában 2017-ben.

Misztikus kövektől a legaktuálisabb jelenkori kérdésekig terjed az Alsó-Ausztriában 2017-re tervezett, rangos kiállítások tematikus palettája.

Kétévente rendezik meg az Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítást, mindig más helyszínen és más témában. 2017-ben a Waldviertel déli részén, Pöggstall kastélyában vendégeskedik a tartományi kiállítás. A rendezvény ezúttal a „Minden joggal“ címet viseli, és az igazságszolgáltatás történetét bemutatva bepillantást enged az emberek egymás mellett élésének kérdéseibe. A kiállítás és a teljes körűen helyreállított kastély mellett a hagyományokhoz híven a vendéglátó régió is központi szerephez jut. Számos projekt kínál lehetőséget arra, hogy megismerkedjünk a Waldviertel déli részének csendes szépségével.

ISZLÁM a Schallaburg kastélyban
Az emberek együttélését tematizálja a Schallaburg kastélyban megrendezett, „Iszlám" címet viselő kiállítás is. A projekt középpontjában az iszlám áll, az a vallás, amelyre gyakran tekintenek az európai kultúra ellenlábasaként. A rendezők mindennapos, ismert helyzetek alapján nyolc fejezetben dolgozzák fel, ill. mutatják be az aktuális kérdéseket, történelmi folyamatokat, különböző szemléletmódokat. Meghívásuk elmélyült kultúraközi találkozásra szól.

A kőkorszaktól Mária Teréziáig
2017-ben izgalmas időutazásokban lehet részünk az alsó-ausztriai múzeumokban. A „Római sas" 2017-ben „bevonul” Carnuntumba: a cézárok hadserege a Bad Deutsch-Altenburgban található Carnuntinum Múzeumban, valamint a közeli Carnuntum római kori városban mutatkozik be. Megismerhetjük a római katonák hétköznapjait, felszerelését, a hadseregek szerkezetét, a korabeli katonai karrierlehetőségeket, de a katonaság civil vonatkozásai sem hiányozhatnak. A mistelbachi MAMUZ múzeum az újkőkorszaki Stonehenge-et mutatja be. A Schloss Hof és Niederweiden kastélyban Maria Theresia császárnő politikusi és reformeri tevékenységéről tudhatunk meg sok érdekességet. A „News from the Past“ című kiállítás, amely az Asparn/Zaya kastélyában működő MAMUZ múzeumban látható, szemléletesen tárja elénk több mint 350 év alsó-ausztriai régészeti ásatásainak legérdekesebb leleteit.