La Gacilly fotófesztivál Baden 2020

Európa legnagyobb fotófesztiválja Baden bei Wienben vendégeskedik.

„NIEMALS AUFGEBEN!“, vagyis „soha ne add fel” mottóval 2020. július 14. és október 26. között a fotóművészet színe-java a szabadtéri galériában Baden bei Wienben lenyűgöző képi világot jelenít meg.

A fotóművész, Jacques Rocher 2004-ben szülővárosában, a bretagne-i La Gacilly-ben hívta életre az emberrel és természettel foglalkozó fotófesztivált. A fényképész meggyőződése, hogy mindenkinek kötelessége bolygónk jövőjével foglalkozni, mely érdekében olyan humanista és fenntartható megoldásokra van szükség, melyek környezetünket és a békés együttélést szolgálják. Erre az eszmére fűzte fel a fotófesztivált, mely társadalmi fontossága abban is rejlik, hogy összehozza a művészi és újságírói fényképészet nemzetközi képviselőit. Lois Lammerhubert, a kortárs fényképészet egyik legmeghatározóbb alakját Ausztriában régi barátság fűzi Jacques Rocherhez. Ez a kapcsolat vezetett végül ahhoz, hogy Lammerhuber a La Gacilly fotófesztivált végül Baden bei Wienbe hozza.

Amikor a város színpaddá válik

A világ legjobb fotósai által készített képnarratíváknak köszönhetően Baden bei Wien 2020. július 14. és október 26. között a „SOHA NE ADD FEL” mottóval immáron harmadik alkalommal egy összművészeti alkotássá válik. A fesztivál több mint 2000 fényképet mutat be akár 280m2 nagyságú vásznakon. A Brusattiplatz-on található látogatóközponttól indulva két útvonalon összesen 7 kilométert teszünk meg Baden óvárosában érintve a Doblhoffparkot, ill. a Gutenbrunner Parkot. Mindeközben megcsodálhatjuk az utunkat kísérő fotográfiákat – és mindezt teljesen ingyenesen!

Keleten a helyzet nem változatlan és reneszánsz

A „reneszánsz” a kiállító fotóművészek tudatosságát és elkötelezettségét képviseli bolygónk, a Föld jövője mellett, csakúgy, mint a fesztivál alapítója, Jacques Rocher, aki életre hívta a híres „Plant for the Planet“ elnevezésű 100-millió-fa-ültetés-projektet. Következésképpen az újjászületés azt is jelenti, hogy teljesül a remény, hogy minden jobbra fordul. Ennek fényében állít a fesztivál a kommunista kelet felemelkedésének is emléket, vagyis annak, ahogy 30 évvel ezelőtt a szabadság szele, a glasznoszty (nyíltság) és a peresztrojka (átalakítás) és ezzel a Szovjetunió társadalompolitikai és gazdasági rendszerének modernizálása útnak indult. A hidegháború vége a kreativitás figyelemre méltó hullámát indította el a fotóművészek körében Oroszországban és a Szovjetunió utódállamaiban, melyet a fesztivál „Im Osten viel Neues“, vagyis „Keleten sok az újdonság” címmel méltat.        

La Gacilly Baden-Photo