La Gacilly-Baden fotófesztivál

Európa legnagyobb fotófesztiválját immáron negyedik alkalommal rendezik meg Baden bei Wien városában.

„VIVA LATINA!” mottóval a fotóművészet krémje lenyűgöző képi világokat mutat be Baden bei Wien „szabadtéri galériájában” 2021. június 18. és október 17. között.

Jacques Rocher fényképész 2004-ben szülőhelyén, a bretagne-i La Gacilly-ben hozta létre a fesztivált, amelyet teljes egészében az ember és a környezet témájának szentelt. A La Gacilly fesztivál abból a mély meggyőződésből jött létre, hogy az emberiségnek kötelessége folyamatosan gondolkodni bolygónk jövőjéről és humanista, ill. fenntartható koncepciókat keresnie a természettel való bánásmódra és a hatékony együttélésre. A cél a művészi fotográfia és a fotóriporteri munka egyesítése volt. Lois Lammerhuber, Ausztria egyik legjelentősebb kortárs fotóművésze régóta barátságban áll Jacques Rocherrel. Ez a kapcsolat vezetett ahhoz is, hogy Lammerhuber végül a La Gacilly-t Baden bei Wienbe hozta.

Baden színpaddá válik

A világ legjobb fotóművészeinek varázslatos képi elbeszélései révén Baden június 18-tól október 17-ig immáron negyedik alkalommal válik egy művészi összalkotássá idén a „VIVA LATINA!” mottó jegyében. A fesztiválon több mint 1500 fényképet mutatnak be akár 280 m²-es vásznakon. A Brusattiplatz-on található látogatóközponttól indulva két körben, összesen 7 km hosszan sétálhatunk Baden óvárosán, a Doblhoffparkon és a Gutenbrunner parkon keresztül, a fényképeket mindig szem előtt tartva – és mindezt ingyenes belépéssel!

VIVA LATINA! és bolygónk biológiai sokszínűsége

A VIVA LATINA! dél-amerikai fotókat mutat be. Forradalmak, ősi szokások, sámánizmus, vallás és olyan társadalmak, amelyekben a szélsőséges erőszak és a féktelen életöröm párhuzamosan létezik, határozták meg mindig is a kontinens összetett történelmét. A Brazíliából, Ecuadorból, Chiléből, Mexikóból vagy Argentínából származó fotósok a kontinens népének sokszínűségét örökítik meg, a városi káoszt vizsgálják, és a természetben okozott károkat mutatják be; mindezt költői, kreatív vagy humoros módon. Mindenekelőtt a fotóművészet egy olyan ágát képviselnek, amely bővelkedik energiában és leleményességben.

E mellett a fesztivál bolygónk biológiai sokféleségét is ünnepli. Idén ugyanis az ökoszisztémánk védelme szempontjából két mérföldkőnek számító eseményre is sor kerül: a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Természetvédelmi Világkongresszusára és az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményének COP15-ös konferenciájára. Ennek apropóján a La Gacilly olyan kiállítást mutat be, melynek remekeit a fotóművészet legjobbjai készítettek. A cél az, hogy bemutassuk bolygónk biodiverzitását és annak fontosságát annak érdekében, hogy egy új kapocs alakuljon ki köztünk emberek és a minket körülvevő természetes életvilág között.

La Gacilly Baden-Photo