Látogatás a waldvierteli kézműveseknél

Az adventi vásárokon megcsodált kézműves termékek készítésének titkaival ismerkedhet meg az évszázados kézműipari hagyományokkal rendelkező Waldviertelben.

Az élethosszig tartó tanulás lehet igazán szórakoztató is: különösen akkor, ha a szakma mesterei avatják be az érdeklődőt a kézművesség fogásaiba, miközben maga is próbára teheti kézügyességét.

A munka számos területén már gépek vették át az ember helyét. A mindennapokban használt tárgyaink közül már csak kevés készült valóban kézzel, ezeket nagy becsben is tartjuk.  Értékes a régi kézműves mesterségek fogásainak ismerete, amit példamutató módon őriznek a Waldviertelben. E régió gazdag hagyományokra tekinthet vissza a kézműipar területén. A waldvierteli üvegkészítés, kőmegmunkálás és textilgyártás évszázadokon át meghatározta a Waldviertel gazdaságát.

Kézművesség aranyat ér
A Kézműves Hetek során a hangsúly a tudás átadására kerül: nem csak megfigyelhetjük a mestereket munka közben, hanem el is leshetjük és ki is próbálhatjuk fortélyaikat. Az újdonsült „inasok” természetesen haza is vihetik a saját készítésű munkadarabot. Gyöngyház-esztergálás, kerámiaformázás és -festés, filcezés, gyapjúkészítés, kosárfonás, szappanfőzés, kaszaegyengetés, üvegfúvás, kristályüveg-csiszolás, fafaragás, faesztergályozás, fazekasság, kovácsolás és még sok egyéb szerepel a kínálatban. A Kézműves Hetek alatt ezen felül speciális csomagajánlatokból is választhatnak, amelyek két éjszaka szállást, waldvierteli tájjellegű ételeket és waldvierteli kézműves üzemek meglátogatását, a mesterségek kipróbálását tartalmazzák.

A legtöbb „tanfolyam” csak néhány fő részvételét teszi lehetővé, míg mások csoportok által is látogathatók. A foglalkozások többnyire német nyelven zajlanak, idegen nyelvű foglalkozások után a Waldviertel idegenforgalmi szervezeténél lehet érdeklődni.

 

További információ Karácsonyi vásárok kézművesekkel a régióból