Lenyűgöző piramisok

A mistelbachi MAMUZ ős- és ókortörténeti múzeum 2018. március 3-tól november 25-ig látható új kiállítása mély bepillantást nyújt az ókori egyiptomi kultúrába.

Napóleon egyiptomi hadjárata nyomán a közép-európai embert is egyre inkább elbűvölte az egykori Nílus-menti virágzó kultúra. Hatása megmutatkozott a kézműiparban, divatban, zenében egyaránt. A korszak iránti érdeklődés mindmáig töretlen.

Kirándulás az ókori Egyiptomba

A gízai piramisokat már az ókori görögök is a világ hét csodája közt tartották számon. Már az is csoda, hogy nagy részük 4600 elteltével mindmáig fennmaradt. Aki nem szeretne Egyiptomba utazni, hogy megcsodálhassa őket, látogasson el feltétlenül Mistelbachba, a MAMUZ „Lenyűgöző piramosok” c. kiállítására, amely 2018. március 3-tól november 25-ig közvetlen közelről mutatja be a régi egyiptomiak világát. Szennedzsem sírkamráinak rekonstrukciója és az egyiptomi uralkodó temetkezési helyéről származó számos eredeti lelet a kiállítás legérdekesebb részei közé tartozik. A tárlat ezen kívül behatóan foglalkozik az egyiptomi piramisok építészetével, építésük módjával.

Egyiptománia Európában

Azt, hogy milyen rendkívüli hatással volt a Nílus-menti fejlett kultúra a Napóleon-korabeli Európára, ma is jól szemléltetik a napóleoni hadjárat korának iparművészeti tárgyai, a korabeli divat, kertépítészet és zene. A kor színpadain előszeretettel használtak egyiptomi motívumokat, piramisokat és obeliszkeket, ennek legismertebb példái az Aida és a Varázsfuvola. Piramis- és obeliszk-motívumokkal még ma is találhatunk több városrészben, illetve történelmi jelentőségű helyszíneken, így pl. a schönbrunni kastélyban vagy a Heldenberg-en. A kiállításon szerzett ismeretek elmélyítésére szolgálnak a gyermekeknek szóló tematikus foglalkozások – többek között Írás az ókori Egyiptomban, Látogatóban az isteneknél –, valamint a tudományos előadások, pl. az egyiptomiak túlvilággal kapcsolatos elképzeléseiről.  

A kiállítás nyelve cseh és német. Ezen kívül tárlatvezetés is rendelhető – előzetes bejelentésre cseh, szlovák és angol nyelven.