Sárkányokról és lovas harcosokról

„Mesék, mítoszok és szimbólumok“ a MAMUZ Mistelbachban, Schloss Asparnban, ahol a lovas „íjászoké“ a főszerep.

A „Mesék, mítoszok és szimbólumok” című kiállítás témája az ember és annak történetei a MAMUZ Mistelbachban. A MAMUZ Schloss Asparn/Zaya a szkíták, hunok és avarok lovas íjainak régészetet, kísérleteit és rekonstrukcióit mutatja be.

Kirándulás a mondák és szimbólumok világában

Mit jelentett az alma az ókori írásokban és hogyan fűződik hozzá a Hófehérke? Honnan ered a sárkányok és más csodás lények ábrázolása és miért olyan népszerűek még manapság is? Számos hollywoodi kasszasiker cselekménye napjainkban is gyakorta egy klasszikus történeti struktúrát, a „Heldenreise” motívumát követi. Már Héraklésznek, az ókori hősnek is 12 feladatot kellett teljesítenie ahhoz, hogy feljuthasson az Olümposzra, de George Lucas is utazásokban részesíti Luke Skywalkert a Star Wars filmsorozatban, hogy visszaállítsa a galaxis rendjét. Mi a közös bennük, ill. a számtalan más hősben? A „Mesék, mítoszok és szimbólumok. Az ember és története” című kiállítás a MAMUZ múzeumban Mistelbachban 2019.03.23. és 2019.11.24. között megmutatja, hogy azok a szimbólumok és történetek, melyek napjainkban körülvesznek, igazából több ezer évesek.        

A lovas nemzetségek és harcmodoruk

A szkíták, hunok, avarok és magyarok lovas nemzetségétől különösen harcmodoruk, vagyis a nyíl és íj használata miatt rettegtek. Az íjat fából, szaruból és csontból készítették, melytől hatalmas erővel bírt. Ha napjainkban ásatások során rábukkannak egy-egy példány, akkor azonban már csak elenyésző maradványok kerülnek elő. A „Lovasok nyilai: régészet, rekonstrukció, kísérlet” című kiállítás 2019.04.13. és 11.24. között történelmi leleteket mutat be Ausztriából és Magyarországról. Továbbá kísérleteket is figyelemmel lehet követni, melyek az alapanyagokat, a hatást és az átütőerőt térképezik fel. A kiállítás az egyes elemek, vagyis nyílvesszők, íjak és tokok rekonstrukcióit is felvonultatja. Igazán kimagasló élmény továbbá, hogy betekintést nyerhetünk a régészek munkájába. Egy kísérlet során ugyanis elástak egy nyilat, hogy teszteljék az anyag tartósságát. Az eredményekből fontos következtetéseket lehet levonni az eredeti leletekről.

A kiállítás nyelve cseh és német. Ezen kívül tárlatvezetés is rendelhető – előzetes bejelentésre cseh, szlovák és angol nyelven.