Pielachtali sombúcsú

A Pielachtalban minden év szeptemberében megrendezik a sombúcsút a som tiszteletére

Ha dirndlbe, vagyis népviseletbe bújt menyecskék somot majszolnak, akkor alighanem a pielachtali sombúcsún vagyunk. A somszüret idején a Pielachtal fesztiválhelyszínné változik.

A mostvierteli Pielachtal a „som völgyeként“ vált ismertté. A növényt errefelé „Dirndl“ néven emlegetik, és elsősorban lekvárt és pálinkát készítenek belőle. A környék programjai közé tartozik a minden év szeptemberében megrendezendő pielachtali sombúcsú – minden évben másik faluban.

Dirndl, Dirndl és Dirndl
A kétnapos ünnepség során persze nemcsak a gyümölcs, hanem a másik dirndl, vagyis a népviselet is a figyelem középpontjába kerül, és vele együtt persze a viselői is. Minden második évben nagy izgalmak közepette megválasztják a „drindlkirálynőt“. Ezután két éven keresztül ő képviseli a Pielachtalt mindenféle rendezvényeken.

A finomságok ünnepe
A sombúcsú somspecialitások sokaságával várja látogatóit, amiket a standoknál megkóstolhatnak és meg is vásárolhatnak: a sombólétól a sompálinkáig, a somtortától a somtekercsig (sommal töltött kecskesajt) találunk itt mindenféle finomságot. A búcsút zenei és sportrendezvények szinesítik, a gyerekek szórakozásáról játékok és vetélkedők gondoskodnak.