1000 elfeledett év

Az elfeledett múltunkat idéző „Bizánc és a Nyugat“ c. kiállítás ezer esztendős időutazásra hívogat 2018. március 17. és november 11. között.

A 2012-es „Arany Bizánc és a Kelet” c. kiállítás után Schallaburg vára szemléletet vált: ezúttal a Nyugat és Bizánc nem mindig felhőtlen kapcsolata áll a középpontban

Schallaburg 2018-ban Bizánc és a Nyugat történelmét idézi emlékezetünkbe: Két egymással érintkező és mégis oly különböző világ történetét, amely a Római Birodalom 4. századi kettészakadásakor vette kezdetét.

Kelet és Nyugat

A Római Birodalom a Földközi-tenger körül terül el. Kiterjedése miatt nehezen igazgatható és még nehezebben védhető, ezért két részre osztják, Keletre és Nyugatra. A Nyugatrómai Birodalom számára ezzel kezdetét veszi a vég: belső és külső zavargásokkal küzd, ugyanakkor számos támadás is éri. Egész más a helyzet Keleten: a Keletrómai vagy Bizánci Birodalom, melynek fővárosa Konstantinápoly, világhatalommá és a Földközi-tenger térségének politikai és kulturális központjává növi ki magát. A kettéosztottság ellenére továbbra is sokan kelnek útra Keletről Nyugatra, de még többen Nyugatról Keletre. Sokan azért, hogy Bizánc oldalán katonáskodva pénzt keressenek. Náluk is többen vannak a zarándokok, akik a szent helyeket szeretnék felkeresni. Néhányan itt is maradnak, és új életet kezdenek. Mások pedig visszatérnek, tarsolyukban értékes tárgyakkal, új ötletekkel és fantasztikus történetekkel.

Keresztes lovagok, zarándokok és hercegnők

Zarándokokkal, kereskedőkkel és keresztes háborúk katonáival együtt szállunk tengerre, részt veszünk Nagy Károly császárrá koronázásán Rómában, elkísérjük Theodóra hercegnőt a Konstantinápolyból Ausztriába vezető útján. Csatlakozunk a Görögországban kalandokat és kincseket vadászó francia lovagokhoz, s találkozunk bizánci tudósokkal is, akik Itáliában szereztek hírnevet maguknak. Leleplezünk néhány szélhámost, de bepillantunk az ereklyekereskedők világába is. A világ minden tájáról – többek között a párizsi Louvre-ból, a velencei Szent Márk székesegyház kincstárából, a jeruzsálemi Izrael Múzeum és az athéni Keresztény és Bizánci Művészet Múzeuma gyűjteményéből – származó tárgyak teszik egyedülállóvá a „Bizánc és a Nyugat“ című tárlatot. A kiállítás ugyanakkor érdekfeszítő felfedezőút kicsiknek és nagyoknak egyaránt: interaktív játékok, audio-állomások, kitölthető kísérőfüzet teszik teljessé és az egész család számára maradandó élménnyé a középkorba, a Földközi-tenger térségébe tett időutazást. A kiállítás, mediaguide segítségével német, angol, cseh, szlovák és magyar nyelven is követhető.