„Játék az étellel“

Hof és Niederwieden kastélyai még 2020-ig egy időszaki kiállítás keretein belül foglalkoznak a kérdéssel, hogy „miért eszi a világ azt, amit eszik”.

Három kiállítás derít 2018 és 2020 között fényt az étkezés múltjára, jelenére és jövőjére. Az időszaki kiállítások mindegyike egy-egy témára összepontosít. Az első kiállítás 2018-ban az élelmiszerek előállításával foglalkozott. A „Játék az étellel” című kiállítás idén az embert, mint fogyasztót mutatja be.

Logisztika és kereskedelem Hof kastélyában

Az élelmiszerek nemcsak tápanyagszükségletünket elégítik ki, hanem fontos részét képzik a globális kereskedelemnek, ill. gyakorta spekulációs üzleteknek is. Hogyan és miért kereskednek élelmiszerekkel a tőzsdén és milyen hatással van ez a világ élelemellátására? Hogyan jutnak el az élelmiszerek a boltokba? Hogyan szállították őket régen? Milyen környezetkímélő alternatívák érhetők el napainkban? Milyen mértékeket ölt a kereskedelem? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kiállítás, melynek Hof kastélya ad otthont. A látogatok ezen felül azt is megtudhatják, hogy hogyan kerülnek az ételek a tányérunkra, ill. milyen szerepet játszik étkezéskor az etikett.          

A közérttől a high-tech szupermarketig Niederweiden kastélyában     

Niederweiden kastélyában egy időutazáson vehetnek részt a látogatók a kereskedelem múltjába, jelenébe és jövőjébe. A kiállítás betekintést nyújt a kiskereskedelem fejlődésébe a szatócsbolttól, a sarki kisbolton át egészen a mai fejleményekig. Egy 1900-ből származó, eredeti szatócsbolt bemutatja a kiskereskedelem történetét azokból az időkből, amikor a manapság jellemző önkiszolgálás még nem létezett. Vásárlói pszichológia, innováció és digitalizált világ a kereskedelemben: Vajon milyen a jövő élelmiszerboltja? A kiállítás interaktív élményt nyújt.