Táplálkozás a nagyvilágban

Schloss Hof és Schloss Niederweiden kastélyaiban 2018-2020 évek között három interaktív időszakos kiállítás keresi a választ a következő kérdésre: Miért éppen azt eszi a világ, amit?

A 2018. március 15-től november 18-ig megtekinthető első kiállítás témája az élelmiszertermelés. A vadászatról és gyűjtögetésről a földművelésre és állattenyésztésre történő áttérés képezte a mai élelmiszertermelés kiindulópontját.

A három kiállítás az étkezés történetét, jelenét és jövőjét jeleníti meg, az élelmiszerek termelésétől az elosztáson és fogyasztáson át a táplálkozásnak az egyes emberre, a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásával bezárólag.  A látogatók elmerülhetnek a táplálkozás összetett világában, játékosan felfedezve azt. A német, angol és szlovák nyelvű időszakos kiállítások interakcióra invitálnak és elgondolkodásra ösztönöznek.

A földből a tányérra

Mindhárom időszakos kiállítás egy-egy tematikus súlypont köré épül fel. Az első, 2018-as kiállítás az élelmiszertermeléssel foglalkozik. A mai élelmiszertermelés a vadászatról és gyűjtögetésről a földművelésre és állattenyésztésre történő áttérés nyomán alakult ki. Az ekétől a műtrágyáig, az üvegháztól a génmanipulációig számos módszert és technológiát bevetett a mezőgazdaság az elmúlt évszázadokban a hozam növelése érdekében. A fejlődés napjainkban sem állt meg.  Azonban még mindig a termékeny talaj az élelmiszer előállításának legfontosabb forrása. A termőföldért kemény küzdelem folyik, ugyanakkor mélyreható változások is befolyásolják (klímaváltozás). A termékeny föld, mint a táplálék forrása, ezen kívül számos mítoszban és teremtéstörténetben is szerepel, helyenként pedig földistenségként tisztelik.

Az vagy, amit eszel?

Amint a kiállításból megtudhatjuk, a természetben nyert élelmiszereknek csak nagyon kis hányada kerül közvetlenül az asztalra. Legyen szó gyümölcsről, zöldségről, gabonáról, húsról vagy halról, előbb megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, fűszerezzük, főzzük, pároljuk, sütjük, grillezzük és így tovább… A táplálékot  feldolgozzuk és elkészítjük, hogy fogyasztható, ízletes és tartós legyen, hogy tudjuk tárolni és szállítani. Igen ritka az az eset, amikor egy ételt teljesen magunk készítünk el. Hiszen ki őröl odahaza lisztet a gabonából, ki készít vajat, joghurtot vagy sajtot a nyers tejből? Az élelmiszer először az élelmiszeriparban kerül megfelelően feldolgozásra, mielőtt megvásároljuk, hazavisszük és ízletes ebédet főzünk belőle. A készítés módja azt is eldönti, milyen legyen az étel külleme, illata, íze és állaga. A kiállítás szemléletesen mutat rá, hogy az evés sokkal több a puszta táplálékfelvételnél. Abban, hogy mit, mennyit, mikor, hol és hogyan táplálkozunk, kifejezésre jut a kultúránk, világnézetünk, értékrendünk, megjelenik benne az életstílus, a szokásrendszer, a  hagyományok, a gazdagság és szegénység, a kor és a nem egyaránt.