Kiránduló útvonal

A spitzi bortúra

Teljes képernyő

Magasságprofil

4,31 km hossz

Túraadatok

 • Nehézség: könnyű
 • Útvonal: 4,31 km
 • Emelkedő 200 Hm
 • Lejtés: 200 Hm
 • Időtartam: 1:30 h
 • Legalacsonyabb pont: 226 m
 • Legmagasabb pont: 377 m

Tulajdonságok

 • Szép kilátás
 • Áállattani érdekességek
 • Körtúra
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek

Részletek: A spitzi bortúra

Rövid leírás

Spitz és a Wachau – erről azonnal békés szőlőskertek, évszázados teraszok, nemes fehérborok, mint a Zöd Veltelini és a Rizling, romantikus tájak, heurigerek, barokk présházak, valamint a Duna és a sárgabarack jut az ember eszébe, teljes joggal. A spitzi bortúra útvonalon bejárhatja legismertebb spitzi szőlősorokat, élvezheti a Wachaura nyíló csodás panorámát, s bepillantást nyerhet a spitzi borászok szőlőtermszető és bortermelő mukájába.

Leírás

A túra útvonalát borosüveget ábrázoló táblák jelzik.

Spitz festői borvároskája a Wachau kellős közepén található, a világ legszebb folyami tájainak egyike – a Duna mentén ez az egyetlen, ami az UNESCO világörökség része. A város ugyanakkor a Jauerling lábánál terül el, ami a legmagasabb hegycsúcs (960 méter) a Duna teljes hosszában, s a természeti park címet viseli. Spitzben bizonyíthatóan mintegy kétezer éve foglalkoznak bortermeléssel. A bortermelés alapját a meredek szőlőskertek képezik, például a város közepén a Tausendeimerbergen, amelyek nagyrészt hagyományos és ökológiai szempontból igen értékes terméskő-falakon és teraszokon találhatók. A spitzi bortúrán teraszok, a leghíresebb és legjobb bortermelő helyek mentén halad el, megismeri a legjobb borászokat – mindeközben végig gyönyörködhet Spitz, a Duna és a Wachau látványában.

A túra kiinduló pontja

Spitz, Kirchenplatz

A túra végállomása

Spitz, Kirchenplatz

Utak leírása

A barock Kirchenplatztól indulunk, a Gasthaus Mariandllal szmközt található az első útmutató, a mindőségi borosüveget ábrázoló tábla. balra megyünk, majd a spitzi kastélynál jobbra fordulunk, áthaladunk egy boltíves kapu alatt és átmegyünk a parkolón. Az utca végén elérjük a szőlősorokat, a Schießplatzot (információs tábla), és jobbra megyünk tovább. Jó kétszáz méter múlva elérjük a Trutschplatzot (információs tábla), innen balra fordulunk a Rote-Tor-Gasséba. A következő kereszteződésnél jobbra megyünk, és el is érjük a szőlőtermelő helyeket (Rieden Achspoint és Hochrain), velünk szemben a legendás Singerriedel sor áll. Az út végén balra fordulunk, felmegyünk a Rotes Torig, ami fantasztikus kilátóhely, egyben a spitzi „falufal” utolsó maradványa. A kaputól (nem megyünk át rajta) lefelé indulunk (dűlőút), az első háznál, a Bracher-birtoknál jobbra megyünk megint fölfelé (dűlőút), és áthaladunk a Pluris-szőlőkerten. Egy nagy kanyar után útelágazáshoz érünk, ahol tovább megyünk jobbra, a hegynek fel. A következő kereszteződésnél balra fordulunk, és megérkezünk a Hartberg-kertbe. Keresztülmegyünk rajta, egy jobbkanyarnál elhagyjuk az aszfaltozott utat és egyenesen megyünk tovább. Ismét elérünk egy dűlőútra, ekkor balra fordulunk. Néhány perces séta után jobbra elhagyjuk a dűlőutat és befordulunk a Gasslreith-birtokra. Kicsi jobbkanyar után lefelé indulunk a Radlbach-dűlő irányába. Ide megérkezvén balra megyünk, és néhány száz métert megtéve elérjük Radlbach városrészt, a maga gótikus épületeivel. radlbach végén kereszteződéshez érünk, balra fordulunk. A következő kereszteződésnél ismét balra megyünk majd rögtön jobbra, a Hinterwegre fordulunk. Enyhe lejtőn folytatjuk az utunkat,, jó kilátással a Singer-birtokra, végül visszaérünk a kastélyhoz, jobbra fordulunk, és megérkezünk a spitzi Kirchenplatzra.

Érkezés

A1 Melkig, onnan aa B3-ason Spitzi, vagy az S5-ön, az S33-ason Kremsig, és onnan a B3-ason Spitzig.

Parkolás

Donaulande, Bahnhof vagy Schloss Spitz

Spitzre Melkből és Kremsből óránként indul a WL1 jelzésű buszjárat. Menetrend: www.vor.at. További lehetőségek: Wachaubahn: www.noevog.at vagy a hajóval a Dunán: www.brandner.at, www.ddsg-blue-danube.at

További információk / linkek

Naturpark-BIOthek Wachau, Friedhofgasse 3, 3620 Spitz/Kirchenplatz, nyitvatartási idő: húsvéttól október 31-ig, csütörtöktől vasárnapig 10.00-18.00, www.naturpark-jauerling.at; további látnivalók: Hajózási Múzeum, Hinterhaus-rom, történelmi üzlethelyiség. Spitzben harminc heuriger van, az éves program: „Natur.Wein.Wandern – Wachau und Jauerling (wachaui heuriger-naptárral). Új app „My Wachau”, infromációk a borászatokról, heurigerek nyitvatartási idejéről, és a szőlőskertekről.

A spitzi Turisztikai Hivatalnál beszerezhető a borút nyomtatott brosúrája. Tourismusinformation Spitz, Mittergasse 3a

3620 Spitz a. d. Donau – an der Donaulände B3, Tel: +43 2713 1988, www.spitz-wachau.com

Az út javarészt jó járható (dűlőutak), de néha át kel kelni a szőlőtőkét között. Ezért ajánlott a zárt cipő. A wachaui hegyi mentők száma: 140.

Az út javarészt jól járható (dűlőutak), de néha át kel kelni a szőlőtőkék között. Ezért ajánlott a zárt cipő. A wachaui hegyi mentők száma: 140.

A szerző tippjei

Túrabakancs, esőköpeny, ivóvíz, Wachau-túratérkép. Az ajánlott felszereléslistát megtalálja a www.welterbesteig.at oldalon a Service/Tipps menüpont alatt.