Szokatlan szálláshelyek: a földtől a csillagokig

Hin & Weg” (odáig & vissza) szlogen alatt olyan különleges szálláshelyeket mutatunk, melyek garantáltan emlékezetessé teszik a kirándulását.

A kínálat igen széles: napenergiával működtetett lakókocsi, világörökségi helyszínen fekvő, pompásan berendezett szőlésztanya, a senkiföldjén álló spártai jellegű favágókunyhó, alvóhordó a park közepén – csak egy kis ízelítő a gazdag kínálatból.

A Dumba-Park fából készült „alvóhordói” álmodozásra, pihenésre, feltöltődésre, élvezetes kikapcsolódásra csábítanak. Egy hordóban két felnőtt és két gyermek kényelmesen elfér, zuhanyozásra a fürdőházban lévő esőerdei tusolóban van lehetőség. A kulináris kényeztetésről a helyi Rahofer étterem élményszakácsa gondoskodik. Sőt, a közelben található a Tattendorfi Mászópark - idősebbeknek és fiataloknak egyaránt megfelelő pályával.

A weinvierteli Ochy erdőben nyolc hangulatosan berendezett, üvegtetős erdei kunyhó várja a kalandra vágyókat. A helyszín maga is különleges: egy 4.000 éves ókori körsánc területén állították fel ugyanis a kunyhókat. Éjszaka az ágyból, kényelmesen lehet a csillagokat számolni, nappal pedig 7 tematikus mászópálya közül lehet választani, vagy éppen túrázni, felfedezni a weinvierteli táj szépségeit. A gasztronómiai kínálat itt is helyi finomságokból áll. 

A Waldviertel hegyeiben, csipkés gránitsziklák és mese-szerűen titokzatos erdőségek között – magas talpakon álló vendégházak (Baumhaus Lodges) rejtőznek. A házakhoz tartozó tágas teraszokról egy kéznyújtásnyira a háborítatlan természet, és az UnterWasserReich Natúrpark központja, amely a waldvierteli tavak és lápok lebilincselő világát mutatja be. 

Ugyancsak itt, a waldvierteli zöld erdők mélységes csendjében, a Kamp-tavak közelében - szinte már a senkiföldjén – egy szaunával is felszerelt kedélyes gerendaház várja a látogatókat. 

Egy bécsi start-up vállalkozás ötlete nyomán kelt életre Karl, a lakókocsi. A szőlők árnyékában, felejthetetlen panoráma közepébe kihelyezett loft-szerű lakókocsi elsősorban a romantikát kedvelőknek a legmegfelelőbb helyszín. A főzés napenergiával történik, de uzsonnára Hans, a helyi borozó gazdája szívesen készít egy minden földi jóval felszerelt piknik-kosarat. Érdekesség, hogy Karl-nak húga is van, mégpedig Fanni, és ő Gutensteinban található!

Ugyanilyen romantikus-hangulatos a Lunz-i tó mellett felépített favágókunyhó. Itt a csapból forrásvíz folyik, a fürdés boroshordóban; a főzés fatüzelésű sparhelten. Aki nem szeretne főzni, rendelhet egy finom ebédet, vacsorát a helyi étteremből. Wi-fi is van, de aki eljön, annak biztosan nem lesz szüksége rá a festői táj, az élmények mellett.  

Extravagáns szálláshelyek közül is lehet választani, ezeket kitűnő építészek álmodták meg, formatervezők és képzőművészek rendezték be. Ilyen az egyedülálló LOISIUM Wine & Spa Resort Langenlois, amely Steven Holl világhírű amerikai építész munkája. Minden szobát egy borász és egy képzőművész neve fémjelez, így mintha csak egy mini-galériába lépnénk be. 


A Villa Antoinette a szecessziós építészet egyik gyöngyszeme, hat vendégszobája minden igényt kielégít. A tulajdonosok majdnem kizárólagosan, egy egészben adják ki a gyönyörű házat. Építészeti remekmű a Looshaus am Kreuzberg is, amely 1928 óta bűvöli el a szép Payerbachba látogatókat. A Kreuzberg csúcsán épült jellegzetes Loos-ház kétszintes panorámaablakaiból a Schneeberg és a Rax csúcsai jelentenek lélegzetelállító élményt, de a konyha által kínált ételek is igazi remekművek.


A Wachau világörökségi helyszín közepén, régi vincellérházban, saját borozóval és grillezővel rendelkező szálláshely a Heritage Dürnstein. A tágas, világos, kétszintes apartmanokban 4-7 személy is kényelmesen elfér. A teraszon pedig jól esik a falatozás, a borkóstolgatás. 


A Küssler borászatnál nem ágyakban, hanem eredeti boroshordóban lehet aludni! A tágas borászporta 300 éves boltíves pincéjében igényes borválaszték csábít, két korty között érdemes felfedezni a számos kulináris élményt is kínáló Weinviertelt. Különlegesség a dombtetőre épült „Bécsi Alpok Ágy” is. A természetbe simuló építmény hatalmas üvegfelületein keresztül lélegzetelállító a panoráma, a közeli Gault Millau-díjas Triad étterem kínálata pedig csúcsminőségű. 


Göttweig apátságának Benedek-apartmanjában áprilistól októberig lehet megszállni – a hely szelleméből sugárzó nyugalom, és erő közepette élmény a feltöltődés. Hasonlóan spirituális helyszín a hochstrassi kolostor is. Az egykori internátus szobái, mint elegáns vendégszobák nyújtanak menedéket a pihenni vágyóknak. Misztikus a sok rózsa és repkény által körülvett Schönau kastélya is, az ódon hangulatú apartmanokban a legmagasabb színvonalon lehet pihenni.


Fogyatékkal élők üzemeltetik a Göttweigi Apátság egykori uradalmi portáján kialakított vendégházat. A barokk falak mögött öt hangulatos, modern szobákkal rendelkező OBENauf Gästehaus-nak hatalmas a kertje, a konyhán jellegzetes regionális specialitásokat kínálnak, a házigazdák pedig barátságosak.


Még több információ, ajánlatok: www.also-ausztria.info 

Szíves felhasználásra az alábbi linken elérhető, letölthető fotó-galéria:
https://bildarchiv.niederoesterreich.at/pindownload/login.do?pin=8I6T2IJRU0MV
PIN-Code: 8I6T2IJRU0MV