Ünnepeljük az őszt: arató és szüreti mulatság

A borősztől a mustőszön át a mák- és somnapokig: ízletes ünnepek az ősz kezdetén

Amikor a nyár egyre színesebbé és illatosabbá válik, és lassan őszbe fordul, akkor Alsó-Ausztriában számos alkalom nyílik az ünneplésre. Megünnepeljük például a bort, a mustot, a mákot, a természetet és még sok minden mást.

Véget ér a nyár, kezdődnek az őszök. Az őszök? Alsó-Ausztriában legalább három ősz van: a borősz, a mustősz és a túraősz. Mindhárom élvezetes mozgást vagy mozgalmas élvezetet kínál a színpompás őszi tájban: a borősz a maga nyolcszáznál is több rendezvényével a borúton, a mustősz élvezetek sorával a Mostviertelben a túraősz pedig jó 15.000 kilométernyi útvonalával az egész tartományban.

Éljen a mák, a tök és a som
A szeptember nem csupán a bor és a must miatt különösen élvezetes hónap az ínyencek számára. Armschlagban a waldvierteli mákot, a Pielachtalban a pielachtali somot, Hanfthalban a weinvierteli tököt ünneplik, amit errefelé szeretettel a „Bluza“ névvel illetnek. A heurigerekben megkóstolni a házi készítésű kolbászokat, pástétomokat és sajtokat, megismerni a régi kézműves remekeket, megfigyelni a régi hagyományokat: az ünnepségek kiváló alkalmat kínálnak az adott régió és lakói megismeréséhez.

Kirándulás a természetbe és a középkorba
Az eves-ivás mindig jó lehetőség az ünneplésre. De szeptemberben más ünnepségre is adódik lehetőségünk. Megünnepelhetjük például a természetet a Natúrparkok éjszakáján és a kertünnepen Niedersulz múzeumfalujában. Utazást tehetünk a múltba Eggenburg középkorünnepén. Akinek nem csak a lovagok, hanem a lovak is tetszenek, az ne hagyja ki a lóünnepet a Schloss Hofban, ami szintén e hónap egyik fő programját képezi.