ÜDíTő

illatok

Sárgabarack virágzás Schwallenbachnál, © Michael Liebert

Virágzó élet

Az igazi élvezet nem a tányérnál kezdődik, hanem már jóval azelőtt: a régióban, ahol a későbbi finomságok hozzávalói megteremnek.

Alsó-Ausztriában valódi kincseket rejt a föld. S milyen praktikus: nem kell fáradsággal felkutatni és kibányászni őket, sokkal egyszerűbben betakaríthatók. A kulináris kincsekre vadászók tavasszal győződhetnek meg erről leginkább, amikor a színpompás virágtenger lassanként különleges specialitásokká érik.

A virágzó fűszernövények, rügyező sárgaszilvafák, fehér virágba borult kajszifák, a tarkálló mákföldek, a virágzó körtefák tízezrei mind-mind az ébredező természet szépségéről tesznek tanúbizonyságot.
A különleges termékek többnyire különleges emberek keze munkáját dicsérik. Közéjük tartozik a waldvierteli Johannes Gutmann is, akit sok évvel ezelőtt még gyakran megmosolyogtak, mint hóbortos különcöt, feltűnő szemüvege és szokatlan vesszőparipája miatt. Ez utóbbi azonban ma már minden jó konyhában megtalálható: bízott a természet erejében, felismerte a helyi termékek értékét, és hangsúlyt fektetett a biotermelésre. Az e koncepcióra alapuló SONNENTOR ma már egyike a régió legsikeresebb cégeinek, és termékei hozzátartoznak a Waldviertel jellegzetes, hírneves kulináris kínálatához.

Ünnepek és rendezvények

A vendégek egész évben elkísérhetik a termelőket egy kis darabon a fenntartható, regionális termelés jelentette úton. A gazdaságok és gazdálkodók a betakarítás méltó megünneplésére invitálják a látogatót. Az ínyencrendezvények során betekintést nyerhetünk a termékek előállításának és feldolgozásának folyamataiba. Figyelemmel kísérhetjük a halastavak lehalászását (pontyhalászat), a Mostviertelben tanúi lehetünk, hogyan készülnek a minőségi körtepárlatok, orrunkban élvezhetjük a mákföldek pompás illatát, amelyek termése nélkül elképzelhetetlen volna a jellegzetes, finom waldvierteli rétes. Spitz an der Donau lakó pedig szívesen megmutatják vendégeiknek a wachaui kajsziból készülő termékek változatos palettáját. A legendás „kajszigombóc-automatánál” kipróbálhatjuk a kajszigombócot, de nincs hiány lekvárban, pálinkában és süteményekben sem.