Waldviertreli halászünnepek

A Waldviertelben a pontyok tenyésztik, gondozzák, halásszák és ünneplik

A waldvierteli tavaknál a halászünnepekkor szó szerint kihúzzák a dugót, és a pontyot a partra húzzák.

A Waldviertelben több mint ezer tóban nyüzsög a ponty, amelynek a tiszta, hideg vízben a felnövekedéshez – vagyis ahhoz, hogy étkezésre alkalmas, 2-2,5 kilogrammos legyen – a szokásostól eltérően két évre van szüksége. Négy év után viszont már csak ki kell húzni valahogy a halakat a partra, s ez évente meg is történik, méghozzá a nemzeti ünnep hétvégéjén a lehalászáskor. Vagyis ekkor leengedik a vizet, ami nagyobb tavak esetében akár több hétig is eltarthat. Nagy figyelmet igényel ez a folyamat, tudniillik a magukat az úgynevezett halgödörben meghúzó pontyok számára mindig elegendő víznek kell maradnia. A tó lassacskán elkezd „forrni“, ahogy a népnyelv mondja. A halakat ezután eladják, vagy étkezési célokra, vagy horgásztavaknak. A tárolókban a pontyok egy részét egészen karácsonyig tárolják.

Halászünnepek a nemzeti ünnep tájékán
Mivel régebben a lehalászáshoz sok emberre volt szükség, akik a halakat csatárláncba állva adogatták a tárolókig, ezért a halászünnepek szép szokása fenn is maradt. A legnagyobbat Heidenreichtól körülbelül négy kilométerre északra rendezik a Bruneiteichnál, egy nagy erdő kellős közepén. A tónál végignézhetjük, amint a halászok kezeslábasaikban a nagy hálót kihúzzák, majd a halakat víztartályos teherautókba pakolják. De tanulhatunk is: a halászmesterek szívesen bevezetnek a halásztudományba.

Gallien egy idilli völgyecskében fekszik Horntól északra. A halászünnep idején, szombaton először a pisztrángokat, majd vasárnap a pontyokat, csukákat, harcsákat halásszák le. A lehalászásnál a kicsik és a nagyok is segíthetnek. A vendégekre ezen kívül még halfüstölés, halkóstoló és malacsütés is vár. A franzeni Zieringser Teich egy túraútvonal mentén fekszik, számos kilátóplatformról figyelhetjük meg a halakat. Az ottensteini erdőgazdaság a lehalászáskor már néhány éve itt is megrendezi a halászünnepet. A programban szerepel a feldolgozás megtekintése: megnézhetjük, hogyan pucolják és filézik a halakat, de részt vehetünk magán a lehalászáson is. Természetesen vásárolhatunk is, nem csak halat, hanem vadat is.