Ysper-Weitental körtúra-útvonal (22. sz.)

170 kilométeren alaposan megismerkedhetünk a déli Waldviertel természeti és kulturális kincseivel.

Az Ysper-Weitental körtúra-útvonal mentén víz vájta vad szurdokok és különlegesen szép kilátóhelyek várják a kirándulókat.

Ilyen nagy élményeket rejteget a hosszú távú gyalogtúrázás: Az Ysper-Weitental körtúra-útvonalon – amelyet röviden csak „a 22-esnek“ neveznek – megismerkedhetünk a déli Waldviertel kontrasztos szépségeivel. A táj egy része megkapó panorámájú, szelíd felföldként tárul elénk, másutt keskeny völgyek és gránittömbökkel szabdalt hegyvonulatok bűvölik el a vándort. A mintegy 9 napos túrát kezdhetjük a kedves kis faluban, Nöchlingben. A Duna völgyével és az Elő-Alpok pazar látványával a hátunk mögött a Kleine Ysper folyó mentén a Große Ysper felé tartunk. Ez utóbbi több méter mélyen vágott magának utat a waldvierteli gránitba, megteremtve a páratlan szépségű Ysperklamm szurdokot, amely izgalmas felfedező utunk következő állomása. A Große Ysper számtalan lépcsőn keresztül több mint 800 méterről 550 méteres magasságba zuhog lefelé. Túrázók több nemzedéke járta be már ezt a vad folyóvölgyet a csillogó fekete gránittömbök és kőfalak mentén kiépített deszkapallókon és lépcsőkön haladva. Mindvégig az út közvetlen közelében járunk, a természeti erők formálta waldvierteli táj kellős közepén.

Látnivalók az útvonal mentén

  • Panorámák - Kleiner Peilstein, Großer Peilstein: A Waldviertel legszebb csúcsairól lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre.
  • A Herzstein St. Oswaldban: A hamisítatlan természeti tájban a Waldviertel egyik legizgalmasabb kultikus szikláját fedezheti fel a vándor. A legenda szerint a Herzstein hasadékán átbújva megszabadulhatunk a betegségektől, panaszoktól, sőt bűneinktől is.
  • Weinsbergerwaldi várrom: Nemcsak a táj szépsége és a körpanoráma miatt éri meg felkapaszkodni a várromhoz, hanem érdemes megtekinteni a mondák, legendák övezte vár maradványait is.
  • Fürdőzés, úszás természetes tavakban: Ne tétovázzunk, ugorjunk bele! Pompás hűsítő fürdőzésre csábít a számtalan kisebb és nagyobb waldvierteli tó.
  • Losenegger-szurdok, St. Oswald: Kristálytiszta víz zubog a kövek között, mohák és páfrányok dús zöldje gyönyörködteti a szemet – mintha csak varázserdőben járnánk.