Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

A legjobb kerékpárutak Linz-tól Ardagger-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

59,24 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: könnyű
 • Útvonal: 59,24 km
 • Emelkedő 9 Hm
 • Lejtés: 36 Hm
 • Időtartam: 3:10 h
 • Legalacsonyabb pont: 225 m
 • Legmagasabb pont: 261 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Növénytani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

Rövid leírás

Pihenő és kultúra a várostorony árnyékában

Leírás

Az óváros a főtérrel és a Landstraße-val, a Kastélymúzeum (Schlossmuseum), a botanikus kert, a Zeneszínház a Népkertnél (Musiktheater am Volksgarten), a Lentos múzeum (Lentos Museum), az Ars Electronica Center és a Pöstlingberg élményhegy, hogy csak néhányat említsünk Linz látnivalói közül… Ha nehezen szakad el a várostól, gondoljon arra, hogy a bringaút következő szakaszán szintén számos kulturális látnivalót fedezhet majd fel Enns városában.

 

Steyreggig még az északi parton haladunk. Miután áttérünk az Abwinden-Asten dunai erőműn a déli partra, két kitérőre is lehetőség nyílik. Az egyik a látogatásra mindenképp érdemes St. Florian apátságoz vezet, ahol a híres Bruckner orgonát és az  Altdorfer oltárt nézhetjük meg. A másik pedig (Enghagennél) Ennsig halad:

 

A történelmi kisváros Ausztria egyik legrégebbi városa, melyet leginkább egy vezetett városnézés keretein belül érdemes megismerni. A régi városfal maradványai, a reformáció idejéből származó 60 méter magas várostorony, valamint a reneszánsz és barokk épületek mindenkire nagy hatást gyakorolnak. Talán még arra is marad idő, hogy ellátogassunk a római múzeumba (Römermuseum) vagy Ennsegg kastélyába.   

 

Nem sokkal Enns után az alsó-ausztriai Mostviertelbe érünk, ahol egymást követik a pihenésre invitáló gyümölcsborozók és hagyományos borozók, az ún. heurigerek. Wallseeben a római múzeum arról tanúskodik, hogy milyen messze nyúlik vissza az időben ennek a régiónak a múltja. Méghozzá egy mozgalmas múltba, melyben egykoron Habsburg-Toscanai Ferenc Szalvátor főherceg kastélya, Wallsse (napjainkban magántulajdon) is szerepet játszott.  Az etap úti céljáig, Ardaggerig a legszebb oldaláról ismerhetjük meg a Mostviertelt.

A túra kiinduló pontja

Linz

A túra végállomása

Ardagger

Utak leírása Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

Linz - Steyregg - Enns - St. Pantaleon - Wallsee - Ardagger

 

Túraleírás:

 

Ez a túra Linzben, a Flussgasse-ban indul az új városháza mellett. Innen hamar a Duna töltésén vagyunk, ahonnan jól látszik a linzi folyókanyarulat és a Pöstlingberg.

 

A Duna menti kerékpárút elvezet Steyregg mellett, melynek neve a kastélyok kedvelőink bizonyára ismerősen cseng. Az Abwinden-Asten dunai erőműnél áttérünk a déli folyópartra, ahol tovább kerekezünk. Eleinte ritkább erdőkön át haladunk, majd két vízfolyáson is átkelünk. Nem sokkal később balra kanyarodunk és a folyásiránnyal megegyezően tekerünk tovább. Átszeljük Enghagen kis települését, majd követjük tovább a folyópartot. A kultúra kedvelői azonban mindenképpen tegyenek egy kitérőt Enns-be, mely Ausztria legrégebbi városa, hiszen egykoron itt volt a római légió egyik állomása, Lauriacum. Az állomáshelyeként szolgáló város a dunai határvonal egyik jelentős települése is volt egyben. Szintén érdemes egy kitérőt tenni St. Florianba, hiszen a barokk apátság és az orgona, melyet Anton Bruckner készített, igen látványosak. Az Enns folyó miatt, mely egyben a határ is Felső- és Alsó-Ausztria között, a bringás kompot kell használnunk ahhoz, hogy átkeljünk a Duna mellékágán. A túloldalon már a Mostviertelben vagyunk, ahol erdőkön át kerekezünk tovább a Duna partján. A medvehagyma virága és illata kíséri utunkat.

 

Miután elhagyjuk Albingot, eltávolodunk a Dunától és áthajtunk St. Pantaleonon. Innen a Duna menti kerékpárút mostvierteli szakaszán haladunk, mely jól kitáblázott. A Moststraße elnevezésű útvonal, mely hozzávetőlegesen gyümölcsbor vagy körtebor utat jelent, Európa legnagyobb körtefaültetvényeit fogja közre az alsó-ausztriai Mostviertelben a Dunától délre. Itt az út mentén számos körteboros vendéglő, hagyományos borozó, ún. herigerek és őstermelő kínálja a helyben előállított gyümölcsbort. Végül Wallseebe érünk, ahol ismét egy kastélyban gyönyörködhetünk. Aztán újra eltávolodunk kissé a Dunától és körtefaültetvények közepette Ardagger felé tekerünk. Ott érdemes megnézni az azonos nevű apátságot, melyet 1813-ban kastéllyá alakítottak át.       

Érkezés

From Munich follow the A8 to Salzburg. In Austria follow the A1 to Linz

Parkolás

Urfahraner Jahrmarktgelände (Free parking at Urfahr fairgrounds)

Take the train from Munich to Linz, and continue in Linz with the tram to the stop Rudolfstraße.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 09.04.2024

További túrák a kiindulási pont körül