Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

A legjobb kerékpárutak Linz-tól Ardagger-ig

Teljes képernyő
Magasságprofil

59,19 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: nehéz
 • Útvonal: 59,19 km
 • Emelkedő 275 Hm
 • Lejtés: 303 Hm
 • Időtartam: 3:10 h
 • Legalacsonyabb pont: 225 m
 • Legmagasabb pont: 261 m
Tulajdonságok
 • Egyirányú túra
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Növénytani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

Rövid leírás

Pihenő és kultúra a várostorony árnyékában

Leírás

Az óváros a főtérrel és a Landstraße-val, a Kastélymúzeum (Schlossmuseum), a botanikus kert, a Zeneszínház a Népkertnél (Musiktheater am Volksgarten), a Lentos múzeum (Lentos Museum), az Ars Electronica Center és a Pöstlingberg élményhegy, hogy csak néhányat említsünk Linz látnivalói közül… Ha nehezen szakad el a várostól, gondoljon arra, hogy a bringaút következő szakaszán szintén számos kulturális látnivalót fedezhet majd fel Enns városában.

 

Steyreggig még az északi parton haladunk. Miután áttérünk az Abwinden-Asten dunai erőműn a déli partra, két kitérőre is lehetőség nyílik. Az egyik a látogatásra mindenképp érdemes St. Florian apátságoz vezet, ahol a híres Bruckner orgonát és az  Altdorfer oltárt nézhetjük meg. A másik pedig (Enghagennél) Ennsig halad:

 

A történelmi kisváros Ausztria egyik legrégebbi városa, melyet leginkább egy vezetett városnézés keretein belül érdemes megismerni. A régi városfal maradványai, a reformáció idejéből származó 60 méter magas várostorony, valamint a reneszánsz és barokk épületek mindenkire nagy hatást gyakorolnak. Talán még arra is marad idő, hogy ellátogassunk a római múzeumba (Römermuseum) vagy Ennsegg kastélyába.   

 

Nem sokkal Enns után az alsó-ausztriai Mostviertelbe érünk, ahol egymást követik a pihenésre invitáló gyümölcsborozók és hagyományos borozók, az ún. heurigerek. Wallseeben a római múzeum arról tanúskodik, hogy milyen messze nyúlik vissza az időben ennek a régiónak a múltja. Méghozzá egy mozgalmas múltba, melyben egykoron Habsburg-Toscanai Ferenc Szalvátor főherceg kastélya, Wallsse (napjainkban magántulajdon) is szerepet játszott.  Az etap úti céljáig, Ardaggerig a legszebb oldaláról ismerhetjük meg a Mostviertelt.

A túra kiinduló pontja

Linz

A túra végállomása

Ardagger

Utak leírása Duna menti kerékpárút 3. etap déli part: Linz - Ardagger

Linz - Steyregg - Enns - St. Pantaleon - Wallsee - Ardagger

 

Túraleírás:

 

Ez a túra Linzben, a Flussgasse-ban indul az új városháza mellett. Innen hamar a Duna töltésén vagyunk, ahonnan jól látszik a linzi folyókanyarulat és a Pöstlingberg.

 

A Duna menti kerékpárút elvezet Steyregg mellett, melynek neve a kastélyok kedvelőink bizonyára ismerősen cseng. Az Abwinden-Asten dunai erőműnél áttérünk a déli folyópartra, ahol tovább kerekezünk. Eleinte ritkább erdőkön át haladunk, majd két vízfolyáson is átkelünk. Nem sokkal később balra kanyarodunk és a folyásiránnyal megegyezően tekerünk tovább. Átszeljük Enghagen kis települését, majd követjük tovább a folyópartot. A kultúra kedvelői azonban mindenképpen tegyenek egy kitérőt Enns-be, mely Ausztria legrégebbi városa, hiszen egykoron itt volt a római légió egyik állomása, Lauriacum. Az állomáshelyeként szolgáló város a dunai határvonal egyik jelentős települése is volt egyben. Szintén érdemes egy kitérőt tenni St. Florianba, hiszen a barokk apátság és az orgona, melyet Anton Bruckner készített, igen látványosak. Az Enns folyó miatt, mely egyben a határ is Felső- és Alsó-Ausztria között, a bringás kompot kell használnunk ahhoz, hogy átkeljünk a Duna mellékágán. A túloldalon már a Mostviertelben vagyunk, ahol erdőkön át kerekezünk tovább a Duna partján. A medvehagyma virága és illata kíséri utunkat.

 

Miután elhagyjuk Albingot, eltávolodunk a Dunától és áthajtunk St. Pantaleonon. Innen a Duna menti kerékpárút mostvierteli szakaszán haladunk, mely jól kitáblázott. A Moststraße elnevezésű útvonal, mely hozzávetőlegesen gyümölcsbor vagy körtebor utat jelent, Európa legnagyobb körtefaültetvényeit fogja közre az alsó-ausztriai Mostviertelben a Dunától délre. Itt az út mentén számos körteboros vendéglő, hagyományos borozó, ún. herigerek és őstermelő kínálja a helyben előállított gyümölcsbort. Végül Wallseebe érünk, ahol ismét egy kastélyban gyönyörködhetünk. Aztán újra eltávolodunk kissé a Dunától és körtefaültetvények közepette Ardagger felé tekerünk. Ott érdemes megnézni az azonos nevű apátságot, melyet 1813-ban kastéllyá alakítottak át.       

Érkezés

Von München auf der A 8 nach Salzburg. Weiter auf der A1 (Österreich) nach Linz.

Parkolás

Gebührenfrei Parken: Urnenfriedhof (Freistädter Straße 143)

Mit dem Zug von München nach Linz.  Weiter mir der Straßenbahn zur Haltestelle Rudolfstraße.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 29.09.2020

További túrák a kiindulási pont körül