Duna menti kerékpárút 3. etap: Linz – Grein

A legjobb kerékpárutak Linz-tól Grein-ig

Teljes képernyő
Magasságprofil

60,58 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: nehéz
 • Útvonal: 60,58 km
 • Emelkedő 123 Hm
 • Lejtés: 149 Hm
 • Időtartam: 3:40 h
 • Legalacsonyabb pont: 228 m
 • Legmagasabb pont: 262 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Állattani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 3. etap: Linz – Grein

Rövid leírás

Gyógyszerészekről és kelta sírokról

Leírás

Linz, Felső-Ausztria tartományi fővárosa számos látnivalóval csábít hosszabb városnézésre. A teljesség igénye nélkül érdemes megnézni a belvárost a főtérrel és a Landstraße-val, a Kastélymúzeumot (Schlossmuseum), a botanikus kertet, az Új Dómot (Mariendom), a Zeneszínházat a Népkertnél (Musiktheater am Volksgarten), a Lentos múzeumot (Lentos Museum) és az Ars Electronica Centert. Amikor a Duna menti kerékpárúton elhagyjuk a várost, a Pöstlingberg, Linz egyik jelképe int nekünk búcsút.       

 

Nemsokára elhaladunk Steyregg mellett, mely egy igazán szembetűnő kastéllyal büszkélkedhet, amely története egészen a 11-12. századig nyúlik vissza. Az épület viszont csak rendezvények alkalmával nyitja meg kapuit.

A Dunától kicsit távolabb haladunk Mauthausen felé, ahol a Babenberg-ház egykoron az első adószedő házat építette. A város szomorú hírnévre tett szert, hiszen a második világháború során itt hozták létre az ország legnagyobb koncentrációs táborát, mely napjainkban emlékhely. A mathauseni Pragstein kastélyban betekintést nyerhetünk a gyógyszerkészítés rejtelmeibe, hiszen itt található Ausztria egyetlen gyógyszertármúzeuma.     

 

Au an der Donaunál vagy Mitterkirchen im Machlandnál tehetünk egy kitérőt Perge, mely a kerület legnagyobb városa és kiváltképp alkalmas egy pihenőre. Hacsak nem inkább egy kelta faluban, Mitterkirchenben szeretnénk megpihenni, ahol a skanzenben megtudhatjuk, miként is élték az itteniek hétköznapjaikat i.e. 700 évvel. Nem messze található Baumgartenberg apátsága is, melynek fő templomában a látványos stukkók a barokk építészet kiemelkedő tanúsítványai. Kedélyesen tekerhetünk innen tovább a folyó mentén Greinig, a Strudengau régió gyöngyszeméig.                    

A túra kiinduló pontja

Linz

A túra végállomása

Grein

Utak leírása Duna menti kerékpárút 3. etap: Linz – Grein

Linz -  Steyregg - St. Georgen an der Gusen - Mauthausen - Au an der Donau - Grein

 

Túraleírás:

A túra Linzben, a Flussgasse-ban, az új városháza mellett indul. Innen könnyen megtaláljuk a töltést, mely közvetlenül a Duna mellett halad és gyönyörű kilátást nyújt a linzi folyókanyarulatra és a Pöstlingberg magaslatára.  

 

Itt a Duna menti kerékpárúton Steyregg településének érintésével, melyet különösen a kastélyok kedvelőinek érdemes megjegyezniük, St. Georen an der Gusenig tekerünk. Ehhez Abwindennél balra letérve elhagyjuk a Duna menti kerékpárutat, mely a vízerőmű miatt itt egyébként is véget ér. A sínekkel párhuzamosan haladunk tovább St. Georgenig. Ahogy az L569 számú úthoz érünk, jobbra fordulunk Langenstein felé. Egy kanyargós úton szeljük át Ufer települését, míg végül Mauthausennél ismét visszatérünk a Duna menti kerékpárútra és a folyó mentén kerekezünk tovább.         

 

A továbbiakban jobbára lakatlan vidékeken tekerünk (Au an der Donau kivételével) Mitterkirchen im Machlandig. Ez egyet jelent határtalan természeti élményekkel. Itt ismét lehetőség nyílik egy kitérőt tenni Pergbe. Mitterkirchenben pedig kulturális ajánlatok közül válogathatunk, hiszen pl. egy ősi kelta falut is találunk itt, melyet egy nagy volumenű építési projekt keretein belül keltettek újra életre. Innen érdemes egy kitérőt tenni Baumgartenbergbe, ahol nemcsak az apátság roppant látványos, hanem innen származik Felső-Ausztria címere is.

 

Ezt követően ismét jobbára a természeté és a tájé a főszerep, míg Greinba nem érünk. A város két turisztikai jelentőségű látványossággal is büszkélkedhet: egyrészt a városi színházzal (Stadttheater Grein), mely Ausztria legrégibb, ma is működő városi színháza, másrészt pedig Greinburg kastélyával, mely különösen pompás berendezéséről híres.

 

Greinban ajánlott a komppal áttérni a Duna déli partjára.

Érkezés

From Munich follow the A8 to Salzburg. In Austria follow the A1 to Linz.

Parkolás

Urfahraner Jahrmarktgelände (Free parking at Urfahr fairgrounds)

From Munich take the train to Linz, and continue in Linz with the tram to the stop Rudolfstraße.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 22.02.2021

További túrák a kiindulási pont körül