Duna menti kerékpárút 8. etap északi part: Wien/Nordbrücke - Hainburg

A legjobb kerékpárutak Wien/Nordbrücke-tól Hainburg-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

50,52 km hossz

Túraadatok
  • Nehézség: közepes
  • Útvonal: 50,52 km
  • Emelkedő 20 Hm
  • Lejtés: 48 Hm
  • Időtartam: 5:00 h
  • Legalacsonyabb pont: 143 m
  • Legmagasabb pont: 171 m
Tulajdonságok
  • Szakaszosan teljesíthető túra
  • Evés-ivás lehetőség
  • Kulturális/történelmi értékek

Részletek: Duna menti kerékpárút 8. etap északi part: Wien/Nordbrücke - Hainburg

Rövid leírás

Vonzó ellentétek

A Duna leginkább a nyolcadik etap elején kíséri utunkat. Ezután a Donau-Auen Nemzeti Parkban haladunk, ami legalább olyan szép. A szakasz úti célja Ausztria legkeletibb városa, Hainburg. A szlovák határon fekvő városban számos látnivaló található, mint pl. a kastély vagy a modern Luther templom, vagyis a Lutherkirche.

Leírás

Bécs számtalan látványossággal rendelkezik, melyek nagy hatással vannak a város látogatóira. Bizonyára sokáig emlékszünk majd még a kastélyra és az állatkertre Schönbrunnban, a belvárosra a Stephansdom, a Hofburg, a Kaiserappartements, a Sisi Museum, a Schatzkammer, a Spanische Hofreitschule, a Kunsthistorisches Museum és a MuseumsQuartier épületeivel, vagy a Belvedere kastélyaira, a Praterre az óriáskerékkel, a Jugendstil remekeire, a kávéházakra vagy a hagyományos borozókra.

Most azonban a természeté a főszerep, ameddig csak a szem ellát. Hiszen szinte el sem hagytuk még a vibráló fővárost, máris a Donau-Auen Nemzeti Parkban vagyunk, mely akár egy zöld sáv terül el Bécs és Pozsony között. A terület több mint 800 hajtásos növényfajtának, 30 emlősfajnak, 100 madárfajnak és 60 halfajnak biztosít életteret. 

Erről a legrészletesebb tájékoztatást Orth kastélyában kaphatunk, mely a kerékpárút közelében található. Ez a négytornyú vízi vár ad otthont a nemzeti park központjának, a schlossORTH-nak. A kastély területén fekvő szigeten pedig egy ártéri élményvilág várja a látgatókat egy víz alatti megfigyelő állomással. Szintén a kastélyban találjuk a museumORTH-ot, mely egy igazán látványos helytörténeti múzeum. 

Orth kastélya az ún. Marchfeld kastélyokhoz tartozik, melyek közül hamarosan egy továbbit is megtekinthetünk. Ehhez csupán egy kisebb kitérőt kell tennünk Eckartsaunál, hogy ellátogathassunk az azonos nevet viselő kastélyhoz. Ebben az impozáns épületben tartózkodott az utolsó Habsburg uralkodó pár, Károly és Zita. Manapság filmforgatások, ünnepek, esküvők és koncertek közkedvelt helyszíne. Április és október között vezetéssel is megismerhetjük a kastélyt. A „Wild Wechsel” interaktív kiállítás pedig a nemzeti parkot mutatja be, így rögtön kedvünk is támad egy kis kiránduláshoz.                   

Stopfenreuth-nél szintén érdemes egy kitérőt tenni, méghozzá az ártéri erdőből a Duna partjára, hiszen itt az „Au-Terrasse” nevű partszakasz szép kilátásokat ígér a folyóra (sátrazási lehetőség és természetes strand). Innen már nincs messze a Duna híd Bad Deutsch-Altenburgban, melyen átkerekezünk a déli partra, ahol hamarosan eléjük Hainburgot.           

A túra kiinduló pontja

Wien/Nordbrücke

A túra végállomása

Hainburg

Utak leírása Duna menti kerékpárút 8. etap északi part: Wien/Nordbrücke - Hainburg

Wien - Schönau - Stopfenreuth - Hainburg

Túraleírás:

A túra kezdetén áttérünk a túlpartra és az ún. Neue Donau, vagyis Új Duna mentén folytatjuk utunkat a gyönyörű part menti sétányon. Mindenképp ajánlott egy kis pihenőt tartani a bécsi kávézók egyikében. 

A hajótankoló állomásnál Lobauban balra fordulunk, majd a Lobgrundstraße-t követjük egy hosszú jobbkanyar mentén. Ezt követően egy rövid szakaszon egyenesen vezet az út. Még mindig a Lobgrundstraße-én tekerünk, majd a második jobbkanyarnál elfordulunk balra.

Elhagyjuk a közeli Duna partot és a Donau-Auen Nemzeti Park területén, vagyis a Duna csodás árterében haladunk, mely Közép-Európa egyik legnagyobb ártere. Bal kéz felől hamarosan egy híd tűnik fel, melyen átkelünk. Nem sokkal Schönau előtt kelet felé letér az út. Kb. 26 kilométer után elérjük a főutat, melyen dél felé haladunk tovább, majd Hainburgban a Duna hídon átkelünk a folyón. Itt jobbra fordulunk és a Hollitzer Allee-n tekerünk tovább a Donaulände irányába. 

Nem sokkal később Hainburgba érkezünk, melyet már messziről felismerhetünk a két emelkedőről, melyek a várostól jobbra és balra húzódnak, ill. az ún. Dévény-kaput szegélyezik. Hainburgban található Európa egyik legrégebbi erődítménye, melyet mindenképp érdemes megnézni.

Érkezés

A B14-en vagy a B22-n keresztül.  

Parkolás

Park+Ride a Muthgasse-ban

További információk / linkek

You will find an overview and a map of the detours at www.carnuntum-marchfeld.com .

További túrák a kiindulási pont körül