WAB – K regionális túraútvonal: Gloggnitzi kastély - Prigglitz - Payerbach

Gyalogtúra Gloggnitzi kastély-tól Payerbach vasútállomása-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

14,10 km hossz

Túraadatok
  • Nehézség: közepes
  • Útvonal: 14,10 km
  • Emelkedő 960 Hm
  • Lejtés: 956 Hm
  • Időtartam: 6:00 h
  • Legalacsonyabb pont: 439 m
  • Legmagasabb pont: 1.322 m
Tulajdonságok
  • Szép kilátás
  • Evés-ivás lehetőség

Részletek: WAB – K regionális túraútvonal: Gloggnitzi kastély - Prigglitz - Payerbach

Rövid leírás

A K regionális túraútvonal a gloggnitzi kastélytól Payerbachig vezet és folyton folyvást csodás kilátással szolgál. A regionális útvonalak a Wiener Alpenbogen (WAB) távtúra-útvonalhálózat részét képzik. Az itt túrázóknak gyönyörű kilátásban lesz részük, ill. mindenféle érdekességet tudhatnak meg a régióról. A regionális túrák a Wiener Alpenbogenhez csatlakoznak és így körtúra-útvonalakat képeznek a hosszútávú túraútvonal mentén.   

Leírás

Utunk a kastélytól a hosszú történelemre visszatekintő Gloggnitz városán át vezet, mely első fénykorát a korai iparosodás időszakában élte. Innen erdei utakon és a Silbersbergen át (ahonnan bámulatos kilátás tárul Gloggnitzra) Prigglitzig túrázunk. Röviddel Prigglitz előtt csodás kilátásban lesz részünk egyrészt a prigglitzi kultúrtájra és a Rax hegyvonulatára, másrészt a seebensteini várra. Prigglitzben a plébániatemplomban tudhatunk meg még többet a környékről. Miközben felkapaszkodunk a Bodenwiese felé a Waldburgangerhüttéhez, gyönyörű kilátás tárul a Sonnwendstein hegyre, ill. a Maria Schutz kegytemplomra. A negyedik, meglepően szép kilátásban pedig a Jubiläumsaussicht kilátópontnál lesz részünk, miközben leereszkedünk Payerbach felé.

A túra kiinduló pontja

Gloggnitzi kastély

A túra végállomása

Payerbach vasútállomása

Utak leírása WAB – K regionális túraútvonal: Gloggnitzi kastély - Prigglitz - Payerbach

A K regionális túraútvonal a gloggnitzi kastélynál, a tájékoztató táblánál indul. A Kirchensteig ösvényen (mely a Bahnwanderweg-útvonal is egyben) lefelé indulunk el, a Stiegenwirtshaus vendéglőnél átmegyünk a főúton és a főutcát követve Gloggnitz központjáig megyünk. A gloggnitzi templomhoz vezető lépcsőknél balra kanyarodunk az Adlergasséra, majd az azonos nevet viselő hídon átszeljük a Schwarza folyót és nem sokkal később a síneket. Tovább haladunk jobbra az Untere Silbersbergstraßén és kb. 10 perc múlva a házak között balra rátérünk egy túraútvonalra (piros jelzés). Ez kanyargósan, fakorlátokkal ellátva felfelé visz a Silbersberg felé. Egy mező mentén hegymenetben haladunk, majd egy kereszteződéshez érünk. Itt balra fordulunk és a Silbersberg, ill. Zwickl-Marterl felé (részben kék jelzés) vesszük az irány, miközben élvezzük a csodás kilátást Gloggnitzra. A továbbiakban északnyugat felé haladunk egy mezőgazdasági úthoz, ill. egy kanyarban a Zwicklkapelle kápolnához. Itt káprázatos kilátásban lesz részünk a Rax, a Hohe Wand és a Bucklige Welt irányába.

Követjük a mezőgazdasági utat az „Auf der Wiese“-ig, jobbra kanyarodunk a Gasthof Seelhofer vendéglőnél az útra, mely Prigglitz felé vezet. Követjük azt a Waldburgangerhütte irányába és a fából készült tehénhez érve élesen balra letérünk az útról a magaslati útra a Bodenwiese felé (piros jelzés, 10 és 11 sz. út). Innen felfelé haladunk erdei ösvényeken és erdészeti utakon a Schwarzenberg kilátópontig, majd tovább a Waldburgangerhüttéig (11 sz. út, piros, részben kék jelzés). A Schwarzenberg kilátópontnál érdemes megpihenni, hogy erőt gyűjtsünk és élvezzük a kilátást. Legközelebb a Waldburgangerhütténél lesz csodás kilátásban részünk, mielőtt elindulnánk lefelé Payerbach felé.

A hüttével szemben kezdünk el leereszkedni Payerbach felé. Itt balra tartunk és a Hochbergeren keresztül Payerbach vasútállomása felé vesszük az irányt. A következő erdészeti úton jobbra fordulunk és néhány méter után balra rátérünk egy ösvényre, melyen a kék jelzést követjük Payerbach felé. Keresztezünk egy erdészeti utat, tovább követjük az ösvényt, majd elérjük a Jubiläumsaussicht kilátópontot. Innen a Rax és a Semmering vidékére látunk rá.

Miután ismét rátértünk az útra, továbbra is lefelé haladunk a keskeny, meredek ösvényen, ahol részben kötelek segítik az előrehaladást. 300 méterrel a Jubiläumsaussicht kilátópont alatt egy betonúthoz érünk, mely elvezet a Hochberger tanya mellett. Hamarosan balra ismét letérünk a betonútról és egy erdei ösvényen haladunk tovább. Rövidesen ismét keresztezzük a betonutat és követjük a kék jelzésű ösvényt a völgy felé. A zöld jelzésű utat a jobbunkon figyelmen kívül hagyjuk. A következő mezőgazdasági úton két kanyart teszünk meg völgymenetben, majd megpillantjuk Payerbach/Reichenau vasútállomását. A túra utolsó métereit az aluljáróban tesszük meg, majd a bal oldalon elérjük a vasútállomást, mely a K regionális túraútvonal végpontja is egyben. Itt vagy könnyedén vonatra szállhatunk vagy eltölthetünk egy éjszakát a Payerbacherhofban. Payerbach vasútállomásánál egy másik túra is kezdődik, mely az első bécsi vízvezeték mentén a Naturfreundehaus Knofeleben hüttéhez vezet. Az M regionális túraútvonal a Maria Schutz kegytemplom érintésével a Sonnwendsteinra visz fel. Másik lehetőség, hogy felkapaszkodunk a Raxra az Otto-Schutzhaus menedékházhoz.

Érkezés

Bécs felől az A2-es autópályán a Seebenstein csomópontnál rátérünk az S6 sz. gyorsforgalmi útra, melyet a Gloggnitz lehajtónál hagyunk el. A B27 sz. főúton a készülő semmeringi vasút új vasúti hídja előtt balra fordulunk az Eichbergstraßéra. Graz felől az S35 sz. gyorsforgalmi úton haladunk Bruck/Mur-ig, majd rátérünk az S6 sz. gyorsforgalmi útra, melyet a Gloggnitz lehajtónál hagyunk el. Innen az útvonal ugyanaz, mint Bécs felől.

Parkolás

Parkolók a gloggnitzi kastélynál állnak rendelkezésre.

Vonattal Bécsújhelyről Gloggnitzig közlekedhetünk.

A túra kiindulópontja, a gloggnitzi kastély kb. 20 perc gyalogútra található a pályaudvartól.

 

Utazástervezés a következő oldalakon: www.oebb.at

További információk / linkek

A következő túraútvonalak kapcsolódnak ehhez a túrához:

WAB – J regionális túraútvonal: Payerbach - Waldburgangerhütte - Knofeleben

 

WAB – L regionális túraútvonal: Kalte Rinne Breitenstein – Gloggnitz kastélya

 

 

www.wieneralpen.at, +43 / 2622 / 78960

Turisztikai információs központ Reichenau an der Rax, www.reichenau.at, +43 / 2666 / 52206 25

Felszerelés

Vigyen magával mindig megfelelő térképet. Vegyen fel túrázásra alkalmas cipőt (túracipőt vagy túrabakancsot), védekezzen a napsütés és az eső ellen, vigyen magával vizet és némi harapnivalót. Vigye magával mobiltelefonját, és mentse el benne a hegyimentők segélyhívószámát: 140

Biztonsági előírások

Annak érdekében, hogy jól sikerüljön túrája a Bécsi Alpokban, kérjük, ügyeljen a következőkre:

Előkészületek

Az útvonal kiválasztásánál bizonyosodjon meg arról, hogy megfelel erőnléti állapotának és tapasztalatának. Figyeljen az időjárásjelentésre. Az időjárás meglepően gyorsan változhat a hegyekben. Legyen mindig ennek megfelelő a felszerelése (például esőkabát).

Ellenőrizze, hogy a meglátogatni kívánt hütték és uzsonnázóhelyek nyitva tartanak-e. Tájékoztasson valakit a kiválasztott útvonalról és a visszatérés tervezett időpontjáról, mielőtt útnak indulna.

Térkép ajánlások

Freytag & Berndt WK 022

A szerző tippjei

Szálljon meg túrája során egy ún. Genießerzimmer szobában a Payerbacherhof túrahotelben, ahol még több a figyelmesség és még több a regionalitás.

További túrák a kiindulási pont körül