Ybbstal-kerékpárút

A legjobb kerékpárutak Ybbs an der Donau-tól

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

107,51 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: közepes
 • Útvonal: 107,51 km
 • Emelkedő 548 Hm
 • Lejtés: 161 Hm
 • Időtartam: 7:00 h
 • Legalacsonyabb pont: 219 m
 • Legmagasabb pont: 611 m
Tulajdonságok
 • Körtúra
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Evés-ivás lehetőség
 • mit Bahn und Bus erreichbar
 • Család- és gyerekbarát

Részletek: Ybbstal-kerékpárút

Rövid leírás

Az Ybbstal-kerékpárút a három kerékpárút egyike, mely a Dunát az Alpokkal köti össze. Az Ybbs an der Donau torkolatától 107 kilométeren vezet Lunz am See-ig. A kerékpárút központi szakaszán Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között az egykori Ybbstalbahn vasútvonalán halad. A kerékpárút e szakasza 2,5 m széles, ahol számos pihenő és kilátóhely került kialakítása az Ybbs folyó mentén, melyen az átjárás látványos történelmi vasúti hidakon történik.

 

Leírás

Ybbs an der Donautól javasolt haladni Lunz am See irányába, vagyis a Dunától délre a Keleti-Alpok irányába, a folyó folyásával ellentétes irányban, ahol kevés „igazi” emelkedővel találkozni. Ybbs elbűvölő belvárosában felkészülhetünk a kerékpártúrára. A Fahrradmuseum (Kerékpármúzeum) betekintést nyújt a kerékpározást felfedező időkbe.

Teljesen sík, vidékies településeken haladnak az első kilométerek Ybbs-től Bilbenmarktig. Ezután egy közepes dombhát meghódítása következik, ahonnan pompás kilátás nyílik észak felé a sík vidékre és délen a fokozatosan emelkedő hegyvidékre. A kerületi központtól, Amstettentől gyakran közvetlenül az Ybbs folyó mellett húzódik a kerékpárút. Itt-ott a folyóágy mélyére látni, máshol szélesebb völgyszakaszokon azonban eltávolodik az út az Ybbs folyótól. Már távolról útmutatást adnak a Sonntagberg bazilika tornyai. A zarándokhegy lábánál még a mai nap is papír és profilacél előállítása folyik. Ellenben a közeli Waidhofen an der Ybbs-ben a vas feldolgozásának ideje már rég elmúlt. A látványos városközpontot a történelmi házak és azok homlokzatai, az árkádok határozzák meg. A középkori gát már csak nyomaiban látható. Javasolt egy kis időt eltölteni itt, hogy átélhessük a 19. század nagypolgári házainak segítségével a múlt hangulatát. 

Waidhofen an der Ybbsben kezdődik a 2017-ben megnyitott Ybbstal-kerékpárút központi szakasza. Innen szinte végig az egykori Ybbstal-vasút nyomvonalát követi a kerékpárút, mely a természetközeli élmények mellett biztonságosan és kényelmesen kialakított nyomvonalat ígér említésre méltó emelkedők nélkül. 

A vas feldolgozása Ybbsitz településén még a ma is központi téma, melyet a Gstadtból leágazó kis Ybbstal-kerékpárúton érhetünk el. A város Európa szerte a kovács-művészet egyik központja.

Még Opponitz előtt várja látogatói az Ofenloch, egy természetvédelem alatt álló szakadékos szurdok, melyen keresztülhaladva érhető el Opponitz települése. Az Ybbs folyó kavicsos partja mentén található padok pihenésre és rövid frissítőre hívogatnak. A szakasz az Eisenwurzen tájegység hegyvidékén halad és Göstlingig szinte semmilyen szintkülönbséget nem mutat. 

A látóhatáron egy állandó pontot látni: Hollenstein templomát, mely egy magaslaton található. A település lakosságának boldogulását évszázadokon keresztül a vas feldolgozása biztosította. Több mint száz évvel ezelőtt a Ybbs-völgyének ezen szakászán az ú.n. Sommerfrische jelenség jelent meg, mely során a lakosság a nyári szezont a hegyekben töltötte. Hollenstein strandja és az Ybbstal-vasút pályaudvara Kogelsbachban ezekről az időkről tanúskodnak. Egy frissítő pihenést folyóparti fürdőzéssel és a gasztronómia kombinációjával Göstlingben iktathatunk be. Két kerékről vízi meghajtásra térhetünk át, ha a túra végpontján, Lunz am Seeben vízibiciklire cseréljük a drótszamarat. Ha úgy éreznénk, hogy vádlink túl fáradt ahhoz, hogy felfedezzük az idilli tó környezetét, akkor elektromos hajtású hajókat is bérelhetünk. Előzetes bejelentkezés után Waidhofen an der Ybbs-be busszal is vissza lehet utazni, melyen kerékpárok is szállíthatóak. 

Akinek még nem volt elég a tekerésből, az Lunz am Seetől az Ötscherland-kerékpárúton az Erlauf-völgyön keresztül tekerhet vissza a Dunához.

 

A túra kiinduló pontja

Ybbs an der Donau

A túra végállomása

Lunz am See

Utak leírása Ybbstal-kerékpárút

Ybbsttől Amstettenig jó 20 kilométert kell tekerni. Ebből az első 10 kilométer sík közúton, vidékies településeken át halad. Bildenmartk településénél szeli át először a kerékpárút az Ybbs folyót, mielőtt egy idilli dombhát megmászása következik, mely kiváló kilátópontokkal jutalmazza meg a fáradalmakat. A hegymenet után a kerületi központig, Amstettenig kanyarog az út. Eleinte ipari parkok és bevásárlóközpontok határozzák meg a városképet, majd a várost elhagyva az Ybbs természetes környezete tárul a kerékpárosok elé. Kis emelkedőktől eltekintve az Eisenwurzen alpesi tájegység hegyi- és dombos kulisszája felé sík út vezet. Umfeld településétől 10 kilométeres szakaszon a kerékpárút egy autóút mellett halad. Ezután 5 kilométeren keresztül iparvárosok mellett vezet az út, mielőtt Waidhofen központjába érne.

Waidhofentől délre egy kerülő úton a kis Ybbs mentén Ybbsitz településig tekerhetünk.

Az Ofenloch szurdokon keresztül vezet az út egykori vasúti sínek mentén Opponitz-ba. Hosszú sík szakaszon haladunk az Ybbs-völgy felső részén. Opponitz-tól 14 kilométerre eléri az út Hollenstein települését, majd további 11 kilométer múlva St. Georgen am Reith-ot, egy kis települést. Ezután fokozatosan enyhén emelkedve húzódik fel az út Göstlingbe. Onnan a 11 kilométeres záró szakasz egy része autóúton halad Lunz am Seeig. Ezután 107 kilométert mutat a kilométer-számláló. Busszal is vissza lehet utazni Waidhofen an der Ybbsig.  Kerékpárszállító busz információ: www.mostviertel.at/radtramper-bus-4 Taxi kerékpárszállítási lehetőséggel: https://www.also-ausztria.info/infrastruktura/a-taxi-daurer

Teljes körű információ a szállítással és a kerékpárúttal kapcsolatban itt található: www.ybbstalradweg.at .

 

Érkezés

A1-es autópálya, lehajtó: Ybbs

Vasúton Ybbsig, Amstettenig vagy Waidhofenig

Információkat autóval történő utazáshoz és parkoláshoz itt talál: https://www.mostviertel.at/mit-dem-auto-zum-ybbstalradweg

 

Parkolás

Ybbs pályaudvar, Amstetten, Waidhofen an der Ybbs Információ: https://www.mostviertel.at/mit-dem-auto-zum-ybbstalradweg

 

Az Ybbstal-kerékpárút északon az ÖBB és a Westbahn menetrendszerinti járataival is jól elérhető, hiszen Amstetten és Ybbs a Salzburg-Bécs vasútvonalon fekszik. 

Tipp: A pályaudvarok tájékoztató tábláin megnézhetjük a vonatok vagonsorrendjét és előre megnézhetjük, hogy hol helyezkednek el a kerékpárszállításra alkalmas vagonok. Amstettenből óránként indul személyvonat Waidhofen an der Ybbsbe, mely több helyen is megáll a kerékpárút mentén. A menetrend hétköznapokon, szabad- és munkaszüneti napokon eltérő lehet. 

Radtramper Linie MO1 (bringaszállító busz M01 járata) Lunz am See és Waidhofen/Ybbs között (Tel.+43 810/ 22 23 24) Menetrendek: www.vor.at További információk az utazáshoz: https://www.mostviertel.at/anreise-und-transfer-zum-ybbstalradweg

 

További információk / linkek

Mostviertel Tourismus GmbH

07482/204 44

www.ybbstalradweg.at

 

Felszerelés

Trekking-bringa

 

Térkép ajánlások

Az Ybbstal-, az Ötscherland- és a Meridian-kerékpárútról részletesen tájékozódhat a „Fluss-Radeln", vagyis a „Folyó menti bringázás” kerékpáros térkép segítségével, mely a Mostviertel Tourismusnál kapható: T 07482/20444, www.mostviertel.at/prospekte

 

A szerző tippjei

The core section between Waidhofen an der Ybbs and Lunz am See is recommended for families with children!

További túrák a kiindulási pont körül