A császár új kertjei

Királyi idő az alsó-ausztriai kastélykertekben. Séta a kastélyok barokk kertjeiben vagy a laxenburgi parkban

Andalogni, mint Sisi vagy Savoyai Jenő herceg: emlékművek és szökőkutak mellett – vagy éppen bemenni a sövény-labirintus kellős közepébe. Alsó-Ausztria kastélyai elbűvölnek barokk és reneszánsz kertjeikkel.

Alsó-Ausztria kastélykertjeiben érezni még a régi nemesség szellemének jelenlétét. Itt még a 21. században is úgy andaloghatunk, ahogy azt a császárok tették.

A trónörökös nyomában
A Schloss Hof – egykor Savoyai Jenő vidéki rezidenciája – ma barokk kertjéről ismert, amit történelmi vázlatok alapján újítottak fel. Hét teraszon terül el és zöldell, teli elbűvölő zugokkal, szökőkutakkal, szobrokkal. Schloss Artstetten történelmi parkját is az eredeti tervek alapján állították helyre. A gesztenyefák árnyékában a 19. században még Ferenc Ferdinánd nagyherceg sétált.

Törpékről és várakról
A Schloss Greillenstein történelmi kertjében hosszú ideig barokk homokkő-törpék tanyáztak. A 18. század apró tanúi azóta már beköltöztek az épületbe. A Schloss Laxenburg története egészen a 13. századig nyúlik vissza. Ma a nagyszerű park-táj a tóval és a Franzensburggal Bécs környékének egyik kedvelt kirándulóhelye.