Kellergasse Galgenberg Winter, © Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

Hangulatos Duna-mente: Advent a Wachauban

A karácsony előtti Wachau a varázslatos kézműves termékek mellett különleges kulináris élvezetek tárházát kínálja.

Ha forralt bor és frissen sült sütemény illata lengi be a levegőt, a forró jacuzzis medencéből élvezzük a téli szőlőskertek látványát, és mesterszakácsok főztje koronázza meg a napot, akkor minden bizonnyal a romantikus Wachauban járunk, téli kényeztető hétvégén.

Kényelmes túrázás, látogatás egy helyi borozóban 

A wachaui tél nem kezdődhetne kellemesebben, mint a dürnsteini Gartenhotel & Weingut Pfeffel szállodában és pincészetben. A szoba elfoglalása után a páratlan téli táj csalogat ki a szabadba. Közvetlenül a szálloda mögött rátérhetünk a több útvonallal is rendelkező világörökség-ösvényre, amelyen megcsodálhatjuk a (valószínűleg) hólepte, teraszos művelésű wachaui szőlőket – miközben folyamatosan pompás kilátás kínálkozik a Dunára és a Wachau fölött őrködő dürnsteini várromra. A Wachauban töltött szabadság alatt semmiképp sem szabad elmulasztani, hogy betérjünk egy jellegzetes helyi borozóba (Heuriger)! Télen is nyitva van például a gyalog is kényelmesen elérhető unterloibeni Graf Borozó. Érdemes megkóstolni a kiváló saját rizlinget és rendelni egy jóféle hidegtálat – Rudi és Renate borozójában ugyanis csak rendkívül finom, saját termelésű füstöltáru, sonka, szalonna, töltött hús és különféle szendvicskrémek kerülnek felszolgálásra! Ezután visszatérünk a hotelbe, ahol az egész évben fűtött külső medencével és sóbarlanggal is rendelkező Penthouse Spa fürdőrészlegben ellazulva zárjuk a napot.

Friss kenyér és hangulatos időutazás

A reggeli után, amelyből a Pfeffel-féle házi méz sem hiányozhat, már csak a finom kenyérillat miatt is érdemes felkeresni a mühldorfi pékségmúzeumot. Különösen szombatonként, amikor hagyományos parasztkenyeret sütnek agyagkemencében, amelyből vásárolni is lehet. A hónap minden páros szombatján a pékség kávézójának belső udvarán termelői piacot tartanak. Javaslatunk: Kóstolja végig a sajtokat, biokrumplit, házi zsírt és szalonnát! S ha megjött az étvágya, ajánljuk a loibeni „Wachauerstuben“ éttermet. Diemt asszony paprikás csirkéje és a pompás kajszis palacsinta biztosan ízleni fog. Délutáni program a kremsi Schlüsselamtban (egykori jószágigazgatósági épültben) rendezett adventi vásár, ahol bizonyára megtaláljuk a megfelelő vásárfiát az otthonmaradottak számára. Ha még nem volna elég a shoppingolásból, ellátogathatunk a Duna-parton (Steiner Donaulände) található népművészeti boltba. A több mint 100 m²-es eladótérben a hagyományos népviseletek mellett különböző wachaui specialitásokat – például szirupokat, likőröket – kínálnak. Miután megkávéztunk a Hagmann kávézóban és cukrászdában, valamint megálltunk a gesztenyesütőnél is, fantasztikus időutazáson vehetünk részt: az „éjjeli őrjárat” elnevezésű vezetett városnéző séta során a középkori Kremsben találjuk magunkat, megismerkedünk a város történelmével és legendáival, s természetesen az éjjeliőr énekét is meghallgathatjuk. (Vezetés angol vagy német nyelven előzetes bejelentkezéssel kérhető.) A szállodába visszatérve máris átöltözünk az ötfogásos degusztációs menüből álló vacsorához, amelyet stílszerűen kiváló borok kíséretében szolgálnak fel. A nap zárásaként rendeljünk kajszipálinkát a szálloda bárjában!

Várdomb és barokk óváros

Nap mint nap szemünk előtt a dürnsteini várrom, ahová mindenképp érdemes felkapaszkodni (fontos a megfelelő lábbeli!). A fáradság jutalma a páratlan panoráma: nyugati irányban akár a Wachau legmagasabb pontjáig, a Jauerlingig is elláthatunk. A hegyről leereszkedve sétát teszünk az óváros szűk utcáin, majd egy csésze forró tea és a kajszis perec mellett, amelyet a Schmidl pékségben fogyasztunk el, kipihenjük a túra fáradalmait. Ott kapható a hagyományos wachaui cipó (Wachauer Laberln) is: íze a baguette-hez hasonlít, csak még finomabb! Ha maradt időnk, vegyünk részt adventi tárlatvezetésen a Wachau szimbólumának számító Dürnsteini Apátságban, ahol megtekinthetjük a csodálatos betlehemes oltárt, a kolostorudvart és a kriptát.

További ajánlataink utazása idejére

Térkép