Kellergasse Galgenberg Winter, © Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

Adventi pincesorok a Weinviertelben

Megkapó pillanatok, finom borok, pompázatos panorámák és páratlan gasztronómiai élmények teszik felejthetetlenné a weinvierteli adventet.

A Weinviertel nyugati részén az advent egyben a pincesorok időszaka is. Ahol téli ruhába öltözött szőlők borítják a lankás domboldalt, és minden falat ételben friss, helyi ízekkel találkozunk, ott még meghittebben tölthetjük el a karácsony előtti napokat, heteket.

Királyi magaslatok, meghitt pincesorok

A Weinviertel idilli vidékére érkezve valóban királyi módon alhat a vendég a csodaszép Schlosshotel Mailberg kastélyszállóban – dús szőlőskertek és lovagkori legendák közepette. Aki délben érkezik, rögtön részt is vehet az aznapi vezetésen, hogy jobban megismerje a lélegzetelállító kastélyszállót (és a nem kevésbé izgalmas vinotékát). Javaslatunk: Egészítsük ki a kastélybejárást a csak 12 percre fekvő alberndorfi kilátó felkeresésével, ahonnét kilátás nyílik az egész borvidékre, és szép időben akár a Dunáig , sőt Csehországba is elláthatunk. Mivel a friss levegőn gyorsan megéhezik az ember, ajánljuk a Gasthaus Bsteh vendéglő nagyszerű fogásait, ahol házi lekvárokkal, befőttekkel, fűszer- és gyógynövényekből készült szirupokat is betankolhatunk. Este nem szabad kihagyni az adventi vásárok valamelyikét. Különös élményben lesz részünk, ha ellátogatunk az Unterstinkenbrunn közelében fekvő Loimgrui pincesorhoz, amelyet erdei utak kötnek össze. Közel 60 présházban kínálnak pompás borokat, házipálinkát és olyan kulináris különlegességeket, mint a sült malac vagy az angyalhaj (Engelslocken) nevet viselő adventi sütemény. Nem kevésbé impozáns az advent Hadres-ben, a tartomány leghosszabb pincefalujában, ahol minden giccstől mentesen kínálják a házi készítésű ételeket és borokat.

Borbarát advent „Madame Crousto” és társai kíséretében

A kastélyszállóban elköltött bőséges reggeli után felfedezőútra indulunk a mailbergi pincesorokon. Megpihenni és felmelegedni térjünk be a gaubitschi Bäckerei Öfferl pékségbe, ahol rendkívül finom biokenyerek egész sorát kóstolhatjuk végig. A készítők ötletes neveket is adtak minden fajtának: Madame Crousto, Rainer Roggen, Robert de Vino. Minden falaton érezni a szeretetet, amellyel a pékség fiatal főnöke a mesterségét műveli. Ha új erőt gyűjtöttünk, a Weingut Prechtl pincészet felé vesszük utunkat, ahol a Weinviertel DAC minőségtanúsítvánnyal rendelkező borát kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg. Estére van még egy kitűnő ötletünk: Advent a großharrasi pincesoron. Mailbergtől alig néhány percre rátalálhatunk az igazi adventi idillre, távol a zsúfolt standoknál tülekedő tömegtől: a falu lakói a régióban megszokott módon, kicsiben, diszkréten és romantikus környezetben kínálják karácsonyi kézműves termékeiket. Ha pedig megkordul a gyomrunk, legjobb betérni a Weindomizil Hagn pincészet éttermébe, ahol a finoman fűszerezett fehérboros rizottó mellett élvezhetjük a kivilágított Mailberg kastély fantasztikus látványát, mielőtt visszatérnénk a szállodába.

Még egy kör Weinviertel - ráadásnak

Teszünk egy utolsó sétát a kastélyparkban, még egyszer mélyet szívunk a szőlőskertek friss levegőjéből, aztán indulás hazafelé - de útközben még betérünk a Pollak’s Retzbacherhof étterembe. Mert úgy hírlik, különösen itt lehet megérezni igazán mindazt, ami a Weinviertel különleges ízét adja. Jó étvágyat!

Térkép