Alkimista és boszorkány

Kirándulás a fűszerkertekbe: gyógynövények Alsó-Ausztria oktató- és látványkertjeiben

A lóromtól a podagrafűig: a gyógynövénykertek a látogatókat a részben ősrégi gyógyító tudomány ismereteivel jutalmazzák meg. No és a bio-boszorkány, valamint a fűszerpap hagyománya persze inspirációt nyújthat otthonra, a saját kertecskénk számára.

Alsó-Ausztria fűszerkertjei virágba borulnak és illatoznak. Az örökzöld szabadtéri patikákban ismert és ritka növényekkel egyaránt találkozhatunk. A kirándulást biomenü és Kneipp-kúra teszi kerekké.

Alkimista és fűszerpap
Hatalmas a fűszerpap Weidinger (Kräuter-Pfarrer Weidinger) öröksége: waldvierteli kertjét Karlsteinben (Thaya) mind a mai napig szeretettel gondozzák. A vegetáriánus menüt szép idő esetén odakint szervírozzák. A Landgasthaus anno 1920 fogadóban szintén bio-ételek kerülnek az asztalra – a fűszerek természetesen a saját kertből származnak. Az Alkimisták Parkja (Alchemistenpark) egyenesen ehető tájat kínál: helybéli gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és persze fűszereket.

A jó fűszerboszorkányok
Bad Traunstein látvány- és oktatókertje 900 méternél valamivel magasabban van. A helybéli asszonyok (Traunsteiner Kräutertanten) gondozzák, akik tudásukat szívesen megosztják a látogatókkal. Gyógyító erők hatnak a hollensteini fűszerkertben (Kräuter- und Erlebnisgarten Hollenstein) is, köszönhetően a Kneipp-kúrának és a mezítlábas ösvénynek.