Amikor a mester üdül

Ludwig van Beethoven: A világhírű zeneszerző Bécsben ünnepelte legnagyobb sikereit. Pihenni viszont Alsó-Ausztriába járt.

Ludwig van Beethoven életét sikerek, azonban betegségek is kísérték. Badenben és Mödlingen boldog napokat élt a zeneszerző, akit Mozart és Haydn mellett a bécsi klasszika legjelentősebb alkotójaként tartanak számon.

Ludwig van Beethoven 1770-ben Bonnban egy zenész családba születik. Apja a tehetséges gyerekből egy második Mozartot szeretne csinálni, aki már hét évesen koncertturnéra indul. 1792-ben anyja halála után Joseph Haydn meghívására Bécsbe érkezik és ettől kezdve a császárvárosban él. Itt zeneszerzőként és zongoristaként nagy sikerekre tesz szert attól függetlenül, hogy 1802-től egyre jelentősebb halláskárosodásban és depresszióban szenved. 1815-ben lép fel utoljára. 1818-ban teljesen megsüketül, de továbbra is komponál. 1827-ben 57 évesen hal meg veseelégtelenségben.

Bécsi klasszika

Ludwig van Beethoven a bécsi klasszika harmadik nagy alakja, darabjai azonban már a romantika jegyeit is magán viselik. Kiváltképp szimfóniái, zongoraszonátái és vonósnégyesei voltak nagy hatással a zenetörténetre. Kortársai is tisztában voltak a művész tehetségével. Mozart és Haydn tanították, ünnepelt sztárként pedig a legjobban kereső zeneszerzők közé tartozott. Az arisztokrácia is támogatta, mely több szempontból is figyelemre méltó. Beethoven egyrészt egy kissé nehezen kezelhető rebellis hírében állt. Másrészt a zeneszerző kivezette a zenét a hercegek és nemesek palotáiból és a polgári koncerttermeket töltötte meg vele.

Beethoven Alsó-Ausztriában

1804-től Beethoven nyaranta gyakran tartózkodott vidéken, kiváltképp a Bécstől délre fekvő gyógyüdülőhelyeken. Badenben, ahol 15 alkalommal vendégeskedett, többek között a 9. szimfónia egyes részei készültek el. Mödlingben, ahol 1818 és 1820 között töltötte el a nyarat, 29. zongoraszonátáját szerezte, ill. a Missa solemnisen dolgozott. Mindkét településen abban a házban, ahol a művész lakott, múzeumok emlékeznek meg a nem mindennapi vendégről – Badenben a Beethoven-ház a Rathausgasse 10 szám alatt található, míg Mödlingben a Hafnerhaus méltatja a zeneszerzőt a Hauptstraße 79 szám alatt.