AZ ELSŐ TENGERÉSZGYALOGSÁG

A DUNA MELLETTI LIMES MENTÉN HARCOLT

Heidentor Bild, © Andreas Hofer

A Duna mentén Arelape (Pöchlarn) és Favianis (Mautern) között forró volt a hangulat a 2. században. A Római Birodalom északi határának, az egykor 2400 km hosszú dunai limesnek az alsó-ausztriai részén többször is harcok folytak a markomannokkal.

Egyes források szerint Marcus Aurelius császár bevetette itt Donatus hadseregparancsnok vezetésével a legendás 12. légiót (Legio XII Fulminata), amelyet a történelemírások az első tengeri gyalogságként jegyeznek. Ma a római történelem nyomain kerékpározhatunk a Duna, az egykori limes mentén, és találkozhatunk az erődítmények maradványaival.

A Római Birodalom határai - dunai limes

Határok mentén: a rómaiak nyomában.

Mintegy 2000 évvel ezelőtt a Duna képezte a Római Birodalom északi határát. Ennek biztosítására a rómaiak egy erődítményláncot építettek - a dunai limest. Ez 2021 óta az UNESCO Világörökség része és megmutatja, hogy a határok nemcsak elválasztanak, hanem össze is köthetnek.

Kr. u. 150-ben járunk és egész Alsó-Ausztriát a Dunától délre a rómaiak szállták meg. A Bécsi-erdőtől keletre fekvő terület Pannónia tartományhoz, a nyugati Noricum tartományhoz tartozik. A Dunától északra germán törzsek telepedtek le, mindenekelőtt a markomannok, egy ideges, a rómaiaknak gondot okozó, délre törő törzs. Északi határuk biztosítására a rómaiak ezért számos őrtornyot és katonai tábort építettek a Duna partján - az úgynevezett dunai limest.

Római örökség

A dunai limes összesen 2400 kilométer hosszan húzódott a Duna forrásától a Fekete-tengerig. A Németországban, Ausztriában és Szlovákiában található nyugati szakasz 2021-ben az UNESCO Világörökség részévé vált. A limes osztrák szakasza mintegy 360 kilométer hosszú és a német határtól, Passautól Felső-Ausztrián, Alsó-Ausztrián és Bécsben át a szlovák határig húzódik Pozsony felé. Abban az időben a határt nemcsak a természetes folyami gát, hanem egy erődítménylánc is biztosította. A katonai táborok, őrtornyok és erődök csaknem öt évszázadon át felügyelték a határforgalmat. A folyó azonban nemcsak határként, hanem kommunikációs, ellátási és kereskedelmi útvonalként is szolgált. Aki akkoriban a mai Alsó-Ausztria területén lefelé utazott, az Adjuvense (ma Wallsee), Arelape (Pöchlarn), Favianis (Mautern), Augustiana (Traismauer), Comagenis (Tulln), Cannabiaca (Zeiselmauer), Vindobona (Bécs), Ala Nova (Schwechat) és végül Carnuntum tartományi főváros mellett haladt el. A hátországban olyan közigazgatási központok alakultak ki, mint Aelium Cetium (a mai St. Pölten), de olyan gyógyhelyek is, mint Aquae (Baden bei Wien).

Nyomkeresés Alsó-Ausztriában

A Nyugatrómai Birodalom megszűnése után a limes határerődítményei is pusztulásnak indultak. Az erődítmények és települések egy részét azonban a középkorban is használták, és számos ma is létező város alapját képezik. A régészeti lelőhelyek és az erődítmények, ill. a polgári települések, gazdasági és közlekedési létesítmények maradványai mind-mind értékes betekintést nyújtanak az ókori birodalom életébe. Alsó-Ausztriában 14 helyszín tartozik a dunai limes világörökségi területhez. Ahogy egykor a limes-út kötötte össze az egyes erődítményeket és helyszíneket, ma a Duna menti kerékpárút kényelmes összeköttetést biztosít a helyszínek között. Az erődök maradványai természetes útvonalakat képeznek,  Wallsee, Pöchlarn, Mautern, Traismauer, Zwentendorf (jelenleg átalakítás miatt zárva), Tulln és Klosterneuburg múzeumai pedig római ihletésű kerékpáros pihenőkre invitálják a bringásokat. Különleges élményt nyújt Carnuntum római kori városa, ahol a római városnegyed főbb építészeti típusait az eredeti helyszínen funkcióikkal együtt rekonstruálták, a világon egyedülálló módon. Egy városi ház, egy római városi palota és egy nyilvános termálfürdő ablakot nyit a Kr. u. 4. század elejére, ahol a látogatók első kézből tapasztalhatják meg, milyen volt akkoriban a mindennapi élet.