AZ ÉRINTETLEN ZÖLDÖVEZETBEN

A VASFÜGGÖNY MÁR NEM KELT RÉMÜLETET

A vasfüggöny 1989-ig hétezer kilométer hosszan húzódott végig Európán, elválasztva egymástól annak keleti és nyugati részét. Ennek a választóvonalnak állít emléket az egyik leglátványosabb kerékpárút, az Iron Curtain Trail, vagy röviden Euro Velo 13, amely a Barents-tengernél, a norvég-orosz határon kezdődik, és a Fekete-tenger partján, Törökország legészakibb pontján ér véget.

Egy százkilométeres szakasza a Weinviertelen vezet keresztül Hardegg és Hohenau között. A kerékpár nyergében ülve szerencsére már nem érzékeljük a túra történelmi hátterének sötét időszakát. A kerékpárút az egykor megosztott Európára utaló emlékművek mellett vezet, jellegzetes weinvierteli falvakon, mezőkön és pincesorokon át. A természet is új életre kel itt: Az egykori vasfüggöny menti zöldövezetben az elmúlt évtizedekben változatos élőhelyek alakultak ki, ahol ritka növények és állatok élhetnek zavartalanul.

A korábbi, emberek elől elzárt területek ma ideális helyszínt biztosítanak a kerékpárosoknak. A természet érintetlensége leginkább a Thaya mentén fekvő nemzeti parkokban érhető tetten, az osztrák Seiteon a Thayatal Nemzeti Parkban és cseh Seiteon Podyjí Nemzeti Parkban. Aki pedig fekete gólyákat lát repülni, smaragdzöld gyíkokat a kövek között cikázni és vidrákat a Thayában csobbanni, annak mára már biztosan nem a szögesdrótkerítések jutnak az eszébe. Az emberektől elzárt területet visszahódította magának a természet

Iron Curtain Trail - EuroVelo 13