Egy lábbal a folyóban

Az első folyami fürdők már a 18. században léteztek. Temperamentumtól és erőnléttől függően ez idő óta hagyják magukat az emberek kényelmesen sodorni a folyóval, vagy úsznak a frissítő árral szemben.

Ausztria területét számos patak és folyó szeli át, amelyek a legtisztábbak közé tartoznak Európában, s ezek többségében remekül lehet fürdőzni. A legrégebbi folyami fürdők közül néhány a Duna mentén található.

Feltűnően szép helyek, érintetlen homokos vagy kavicsos strandok – legyen szó akár a Duna wachaui árteréről, a kavicsszigeteiről ismert ardaggeri fürdőhelyről, vagy az Aggsbach-Dorfnál, ill. Schönbühelnél található strandokról, ahol a fürdőzés egy kis csónakázással kapcsolható össze. Ott ráadásul az a ritkaság is megtapasztalható, hogy a Duna - egy ellenáramlatnak engedelmeskedve - hegynek felfelé folyik.

Sekély partmenti víz, és csekély áramlatok jellemzik a Duna szakaszait Weißenkirchen és Greifenstein környékén, de a Pielach melki torkolatánál, a Duna fehér homokpadokkal övezett déli partján.

Aki pedig szeretne a századforduló levegőjébe is beleszippantani, annak érdemes ellátogatnia a kritzendorfi folyami fürdőbe, ahol már 1903 óta hódolnak az emberek a hűsítő fürdőzésnek. A folyami fürdőbe – amelyet egykoron a Duna Riviérájaként emlegettek –, ma már ingyenes a belépő, ennek ellenére a vendégeknek a gesztenyefáktól övezett idilli környezetben különösen kellemes pihenésben lehet részük.

Egy másik, sok évszázada fürdőzésre használt folyó a Kamp, amely – a víz lágyságától eltekintve – kellemes hőmérsékletével is csábít. Számos kis öböl, a táj szépsége, és nem utolsó sorban a piros-fehérre festett fa fürdőház is várja a pihenni vágyó vendégeket Plankban.

Úszásra és csónakázásra is alkalmas az Ybbs – titkos tippünk Hollenstein, ahol egy korai 20. századi fürdő működik idilli környezetben, nagy füves napozóval és ápolt stranddal, valamint a folyó teknővel történő felfedezésének lehetőségével.

Nemrégiben tették látogathatóvá Alsó-Ausztriában a természeti emléknek minősített Erlauf-szurdokot, amely 7 kilométer hosszan húzódik az Erlauf mentén csodálatos homokos strandokkal, barlangokkal, és fürdőzésre alkalmas öblökkel. Kevésbé kalandosan érhető el az Erlauf érintetlen folyami fürdője Purgstallban, ahol az Erlauf-szurdok is kezdődik. Az Európa egyik legöregebb természetes folyóján álló régi fürdőt ismét megnyitották, amely üdítő 17-18 fokos vízzel nyújt felfrissülést az ide látogatóknak.