EGY UTAZNI SZERETŐ APÁT

AMERIKAI ÓRIÁSFÁKAT ÜLTETETT A DUNA PARTJÁRA

Aki ellátogat a göttweigi apátságba, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, óhatatlanul felfedezi az egykori apát, Adalbert Dungel hagyatékát, aki a 19. század vége felé Kaliforniába is eljutott.

Az utazás a szó szoros értelmében óriási hatással volt rá. A lelkészt, aki nemcsak erkölcsteológus, hanem a göttweigi apátság erdésze is volt, az Egyesült Államokban elbűvölték a mamutfenyők, ezért egy maréknyi magot hozott haza az útjáról. Eichberg bei Paudorfban ültette el őket, és amikor 1923-ban meghalt, 30 mamutfenyő nyújtotta koronáját az ég felé. Az ültetvény fele 1929-ben az erős fagynak esett áldozatul, továbbiakat 2007-ben a "Kyrill" hurrikán tépett ki gyökerestül. De azért a megmaradt 14 fa Közép-Európa egyik legnagyobb mamutfenyő állományát alkotja. Az Eichberg melletti fennsíkot a mamutfenyő-importőr tiszteletére „Adalbert-Rastnak” (Adalbert pihenőhelynek) nevezték el. A hatalmas faóriások korántsem az egyetlen különlegessége a "Göttweiger WaldErlebniswelt" parknak. Az itt növő duglászfenyőket szintén Dungel apátnak köszönhetjük.

A szomszédos arborétumban pedig olyan egzotikus fafajokat csodálhatunk meg, mint a himalájai selyemfenyő, a mongol erdeifenyő és a japán vörösfenyő törpe változata. A mamutfenyők több mint kétezer évig élnek. Száz évvel a telepítőjük halála után is még mindig csak csemeték.