A borkultúra magasiskolája: BORŐSZ Carnuntumban

Az egykor rómaiak lakta vidék egész éven át borral, történelmi helyszínekkel és gasztronómiai élvezetekkel hívogat – de különösen BORŐSZ idején.

Bécstől nem messze, Carnuntumban várja látogatóit a BORŐSZ: bársonyos, gyümölcsös vörösborok készülnek ezen az ősrégi bortermelő vidéken, amelyben már Marcus Aurelius császár is kedvélt lelte. Az alábbiakban tájékozódhat a legkiemelkedőbb borászati és kulináris eseményekről, és eláruljuk azt is, hol ismerkedhet meg a bor történetével

Finomabb fogások, mint az ókori Rómában: gasztronómiai ötleteink

A bor, életkedv és élvezet fogalma ugyancsak nem ismeretlen az egykor rómaiak lakta vidéken. BORŐSZ idején pedig különösen ünnepi hangulattal, rendkívüli ízekkel kedveskedik vendégeinek e régió. Ennek felettébb ízletes bizonyítékával szolgálnak nap mint nap az Adi Bittermann grill-világbajnok készítette fogások. A  „Vinarium Göttlesbrunn” vinotéka, az 1. Carnuntumi Grilliskola, valamint az egykori cs. és kir. iskola épületében berendezett kitűnő étterem vezetője szerintünk az ízek világbajnoka is. Ajánlatunk: Kóstolja meg a belsőségeket! Ugyanilyen öröm számunkra minden alkalommal, ha egy-egy pohár jóféle bort kortyolhatunk a Rubin Carnuntum pincészetek kínálatából. A környék legkiválóbb borászataiból létrejött egyesület valóban csak a legnemesebb szőlőkből készült nedűket palackozza. Ajánlatunk: Keresse fel a csodaszép kialakítású, helyben árusító Weinbau Schmidt Bruck borászatot, ahol kézzel válogatott regionális termékeket kínálnak.

Ne mulassza el: múltbéli kalandozásokra ajánljuk

A történelem elevenedik meg Carnuntum római városában, ahol a világon egyedülálló látványosságként egy egész római városnegyedet rekonstruáltak a maga megkapó eredetiségében. A múzeum mellett az egész éven át fűtött termálfürdő, az eredetihez hű épületek, az amfiteátrum és a gladiátoriskola nyújt izgalmas bepillantást az ókori rómaiak életébe. Javaslatunk a hely megközelítésére: a közeli Bécsből „Hop on Hop off” buszjárat vehető igénybe.

Ünnep és álmodozás: „titkos tippjeink”

A finom borok élvezete után sem kell azonnal hazautazni: borbarát szálláshely-ajánlatunk a Weingut Edelmann borászat Göttlesbrunnban, ahol több napot is tölthetünk a borásztanyán.

Tipp kiránduláshoz

Öt új túraútvonal vezet a római kori Carnuntum régióján keresztül Bécs és Pozsony között VIA.CARNUNTUM néven. 70 kilométeren kelhetünk itt kényelmesen a rómaiak nyomába és élhetjük át a régió gazdag történelmét.

 

Ajánlatok és tippek:

Térkép