Kenyér és bor: BORŐSZ a Weinviertelben

Gyümölcsös és kesernyés, modern és hagyományos, kenyér és bor: a megfelelő komponensek találkozásából mindig valami nagyszerű keletkezik.

A Weinviertel tele ellentétekkel, amelyek éppen BORŐSZ idején kapcsolódnak össze csodálatos egésszé. A vendéglátókat és borászokat modernség, újító szellem és a hagyományok tisztelete jellemzi egyszerre. A Retzerland ízeiről, a vendégekre váró gasztronómiai élményekről az alábbiakban olvashat.

Egy szelet kenyér a bor mellé: gasztronómiai ötleteink
Vajon hogy érdemes eltölteni a napot Retz környékén? Szerintünk a legjobb, ha finom villásreggelivel kezdünk a Pollak’s Retzbacherhof étterem csodaszép kerthelyiségében. A gesztenyefák alatt hagyományos regionális specialitásokkal kényeztetik a vendéget, miközben szemünkkel már az itallap széles borválasztékát fürkésszük. Ugyanitt a szállást is javasoljuk mindazoknak, akik szeretnek késő estig maradni. Páratlan kilátásban és válogatott kulináris élvezetekben lehet részünk a Windmühlenheuriger Bergmann regionális jellegű borozóban, ahol izgalmas felfedezni a modern formatervezéssel újjá varázsolt ódon malomépületet. Itt (és csak itt) kapunk saját őrlésű lisztből sütött kenyeret, ezért azt ajánljuk, rendeljen szélmalomkenyeret füstölt marhanyelvvel – felséges!

Utazás a vasúti borozókocsiban: ajánlott termelők és kirándulások
A Retzerland nem csak a legjobb bortermelő vidékek közé tartozik, hanem igen keresettek az itteni helyi specialitások is. Így például a régióhoz sok szállal kötődő Bäckerei Blei Cyrill pékség weinvierteli kenyere; termékeiket több helyszínen is megvásárolhatjuk. Válogatott finomságokból áll a Retzer Delikatessen csemegeüzlet kínálta. Csak áradozni tudunk a helyi savanyúságokról (pl. tök és uborka), a kitűnő weinvierteli sajtról, az intenzív ízű lekvárokról, csatnikról. Javasoljuk: Vásároljon mindenből otthonra is! Aki pedig még mindig nem telt el az ízekkel, annak ajánljuk a Reblaus Express néven közlekedő élményvonatot – amelyen akár a borozókocsiban (Heurigenwaggon) is utazhat. A romantikus szőlőskertek és mélyzöld erdőségek közt kanyargó szerelvényen kulináris élvezetek kíséretében tehetjük meg az utat Retz-től Drosendorfba. A horgászat szerelmesei akár Hessendorfban is leszállhatnak, a kerékpárosoknak pedig kerékpárszállító kocsi áll rendelkezésre, hogy kényelmesen tehessék meg a visszautat a Weinviertelbe.

Ízléses esti program: „titkos tippjeink”
Ejtsünk szót a régió névadójáról, a borról is, hiszen a weinvierteli rendezvényeken stílusosan csak borral lehet koccintani. Borkedvelőknek délutáni, akár estébe nyúló programként ajánljuk, látogassanak el a pillersdorfi pincesorra (Öhlbergkellergasse in Pillersdorf). Kényelmesen megközelíthető kerékpárral, és a csodálatos, műemléki védettséget élvező környezetben DAC minőségtanúsítvánnyal rendelkező, pompás borokat kortyolhatunk. Másnap reggel a Landgut & SPA Althof Retz szállodában ébredünk, az egykori borászszobából kialakított szobák egyikében, ahol mindig frissen feltöltik borral a bárszekrényt. Érdemes kipróbálni a (valóban nagyszerű!) wellness-részleget és kényeztetni magunkat a 4-csillagos szállodában. Mi visszatérő vendégek leszünk!