EuroVelo 9

Az EuroVelo 9 átszeli egész Alsó-Ausztriát: kerékpáron végigjárva megcsodálhatjuk a tartomány sokszínű arculatát.

Az EuroVelo 9 útvonal a Balti-tengert köti össze az Adriával, eközben többször is érinti Alsó-Ausztriát. Breclavtól (határátkelő: Reintal) Bécsig az idilli Weinviertelen keresztül visz az út, majd elérjük az élményekkel teli Bécsi Erdő termálrégiót, végül a Bécsi Alpokba érkezve akár a Wechsel hegység csúcsát is meghódíthatjuk két keréken.

Végig Alsó-Ausztrián

Az Észak felől érkező EuroVelo 9 a Weinviertelen halad át. Sík vidéken, pincesorok és szőlőskertek mellett vezet az út. Ha betérünk egy borozóba, utána kényelmesen vonatra szállhatunk, de beiktathatunk egy éjszakai pihenőt is. Azután Bécstől délre a kerékpáros termál-útvonal következik, amely szintén bővelkedik borászati élményekben és a Bécsi Erdő lankás dombjai kínálta pompás természeti látnivalókban. A Bécsi Alpokban kezdetben sík szakaszok haladunk tovább, míg elérjük a Bucklige Welt dombjait. Az EuroVelo 9 legmagasabb pontja a Wechsel hegy, amely valóságos „panorámaparadicsomként” lélegzetelállítóan szép kilátással jutalmazza meg a hegyre felkapaszkodó kitartó biciklist.

Élmény és kihívás egyszerre

A lazán kedélyes Weinviertel, a császári Bécs, a kellemes termálrégió és a mindenféle jóval kecsegtető Bucklige Welt dombvidéke változatos útszakaszokkal kényezteti az EuroVelo 9 útvonalon biciklizőket. Míg a Weinviertel borvidéke és a Bécsi Erdő termálrégió túlnyomórészt élvezetes kerekezést ígér, addig a Bécsi Alpokon áthaladva valóban lélegzetelállító pillanatokban lehet részünk – de nemcsak a kihívást jelentő terep, hanem mindenekelőtt a pompázatos kilátás miatt. Javaslatunk: Érdemes betérni egy borozóba a Weinviertelben vagy a Bécsi Erdő termálrégióban, ugyanígy rövid megállót beiktatni a varázslatos Laxenburg kastélynál, ill. megtekinteni Wiener Neustadt belvárosát.