GREGORIÁNÉNEKÜKKEL A SZERZETESEK

FELKERÜLTEK A SLÁGERLISTA ÉLÉRE

Valójában a szerzetesek csak azt tették, amit mindig, minden nap, mély belső meggyőződésből: gregoriánt énekeltek. Valaki felhívta a figyelmüket 2008-ban az Universal Music egész világra szóló pályázatára. A heiligenkreuzi ciszterci kolostor szerzetesei a jelentkezési határidő előtti utolsó napon küldtek egy rövid e-mailt, amelyhez egy saját készítésű YouTube-videót mellékeltek.

Ami ezután történt, azt nehéz elhinni, akárhányszor is halljuk vagy olvassuk. A Universal szerződést kötött az alsó-ausztriaiakkal, és elkészült a "Chant - Music for Paradise" című CD. Mivel a szerzetesek nem akartak stúdióba menni, a dalokat a heiligenkreuzi Kreuzkirchében vették fel. A 2008-as év végén a mérleg a következőt mutatta: Hétszeres platina Ausztriában, platina Németországban és Angliában, arany a világ több tucat országában és összesen 1,1 millió eladott CD.

A megkeresett pénzt képzésre fordították.  Afrikai, ázsiai és latin-amerikai diákok papi tanulmányait finanszírozták belőle Heiligenkreuzban.  Az énekes szerzetesek saját kiadásban még öt felvételt jelentettek meg. Ettől eltekintve nem sok minden változott az életükben. Azt teszik, amit mindig is szoktak: gregorián korálokat énekelnek. Az Úr dicséretére szólnak a dalok és nem azért, hogy a slágerlisták élére kerüljenek.

A ciszterci rend apátsága Heiligenkreuzban