Hof és Niederweiden kastélyai

A hofi és a niederweideni kastély 2020-ban „Sisi - Mensch & Majestät", valamint „Sisis Sohn Rudolf" címmel Erzsébet királynéról és fiáról mutat be kiállítást

A hofi és a niederweideni kastély 2020. március 21. és november 20. között Erzsébet királynénak és fiának, Habsburg–Lotaringiai Rudolf főhercegnek szentel egy-egy kiállítást.

„Sisi on Tour”: A bécsi Hofburgban található Sisi múzeum az elkövetkező években egy nemzetközi utazáson vesz részt. Számos, ezidáig még ismeretlen kiállított tárgy autentikus betekintést nyújt a nyughatatlan császárné életébe. A „turné” első megállója Ausztria legnagyobb barokk kastélya, a hofi kastély és a niederweideni vadászkastély a Marchfelden.  

Sisi - ember & felség

A niederweideni vadászkastélyban – mely a hofi kastély közelében található – tíz témakörből állítanak ki díszpéldányokat az Erzsébet császárné gyűjteményből. Így a kiállítás még sosem látott darabokat is bemutat, mint pl. a királyné egy medálját, melyben gyermekei, Gisela és Rudolf képei találhatók, vagy egy lovas szobrot, mely a bravúros lovast az akkoriban használt női nyeregben ábrázolja. Mindezt legújabb tudományos feltárások egészítik ki az uralkodó életéről.

Sisi fia, Rudolf

A hofi kastélyban bemutatásra kerülő kiállítás Erzsébet királyné és a császár, Ferenc József egyetlen fiának, Rudolf főhercegnek életébe nyújt betekintést. A központban a trónörökös magánélete áll. Gyermekkorának legjelentősebb élményei, politikai nézetei, valamint érdeklődése a természettudományok iránt új fényben tűntetik fel a császári utódot, aki leginkább tragikus halála következtében maradt fenn a köztudatban.