Hotspotok épületeknél

Mindenhol olyan impozáns tárgyakkal találkozunk, melyek csodás helyszíneken pompáznak – történelmi jelentőséggel és a világon egyedülállóan.

Az alsó-ausztriai kiváló fotómotívumok skálája, amelyekről tökéletes pillanatfelvételeket lehet készíteni, klasszikus látnivalóktól építészeti mesterművekig terjed. Legyen szó várról, kastélyról vagy ősrégi szállodafalakról: az Instagramon megtalálható szépségek semmilyen nyaralási albumból nem hiányozhatnak!

1. Franzensburg / laxenburgi kastélypark

laxenburgi kastélypark, hatalmas vadasparkjával, számos kerti pavilonjával és a régi kastéllyal a történelmi kertépítészet egyik legbecsesebb emléke. Szívesen fényképezett motívuma a tavi szigeten emelt, romantikus Franzensburg (a képen). A kastély tavacskáján nyáron nemcsak kacsák úszkálnak, hanem vízibiciklik is nyüzsögnek.


2. Aggstein várának romjai

Aggstein várának romjai a Duna jobbpartján, kb. 300 méterrel a folyó fölé emelkedő, meredek sziklán, sűrű erdőben állnak. Már majdnem 900 éve néznek le a Duna völgyére. Az aggsteini várról számos legenda szól, a legismertebb a rózsakerté. A foglyokat a vár balkonjáról kinyúló kőpárkányra zárták ki, ahol vagy éhen pusztultak, vagy ahonnan levetették magukat a biztos halálba. A várat a Duna völgyére és a dunkelsteini erdőre nyíló páratlan kilátás teszi vonzó fotótémává..


3. Kreuzenstein vára

A Dunától északra, a Rohrwald erdőség egyik magaslatán, a Korneuburg és Stockerau között fekvő Leobendorf település fölött emelkedik Kreuzenstein impozáns vára. Fenséges fekvése, 266 méterrel a tengerszint felett, éppen ott, ahol a Duna eléri a Bécsi-erdőt, a korábbi évszázadokban stratégiai fontosságú erősségnek számított. Jellegzetessége a távolról is jól látható öregtorony és az erődítés ovális alaprajza (a képen).


4. A Semmeringbahn, UNESCO kulturális örökség

Ausztria első magashegységi vasútvonala rányomja bélyegét a Bécsi-Alpok tájképére. A vasút menti túraútvonal „húszsillinges kilátóhelyéről“ („20-Schilling-Blick“) nagy élmény megpillantani a „Kalte Rinne“ viaduktot. Néhány méterrel tovább következik a Doppelreiterwarte, ahonnan a Semmeringbahn is jól látható.

A viadukton kívül a semmeringi Südbahnhotel is építészeti remekmű, amely a kikapcsolódásra vágyók sokaságát vonzza Alsó-Ausztriába különleges kulturális programjával. Egy kis szerencsével, egy jó beállítással a kamera el tudja kapni az épület retró élményét.


6. Pincesorok

Alsó-Ausztria leghíresebb pincesora a weinvierteli Galgenbergen található, 184 présház és pince alkotja. A névben szereplő akasztófa egészen 1828-ig állt a hegyen. A helyiek kedveskedve Goligbirnek ejtik a hegy nevét. Igen érdekes a pincék elhelyezkedése: mintha törpék otthonai lennének, három sorban épültek egymás mögé.