„Kunstmeile Krems”, a kremsi művésznegyed

Tartományi galéria, műcsarnok, karikatúramúzeum, Frohner fórum, domonkosrendi templom és artotéka alkotják a kremsi művésznegyedet a Duna mentén.

Érdekes kiállítások tekinthetők meg 2020 tavaszán és nyarán a művésznegyedben Kremsben pl. Robin Rhode vagy Patricia Piccinini jóvoltából, valamint tárlat nyílik a Wachauról, ill. Fix és Foxi német képregényfigurákról és társaikról is.

A kremsi művésznegyed 2020-ban ünnepeli 25. születésnapját: A jubileumi évben 2020. március 14. és június 21. között a délafrikai művész, Robin Rhode időszakos kiállítása látható, mely performatív-grafikai műveket mutat be „Memory is the Weapon“ címmel. Patricia Piccinini Ausztráliában él és „Embracing the Future“ címmel híres szobrait mutatja be, melyek minta részben emberek, részben állatok és részben gépek lennének.

Szintén 25 éve történt, hogy Ausztria az Európai Unió tagja lett – ez a téma egy aranybányának minősült Manfred Deix, Gerhard Haderer, Margit Krammer, Michael Pammesberger, Erich Sokol vagy Wolfgang Ammer karikatúristáknak, amit a „Tu felix Austria… zeichne!“ című kiállítás február 16. óta bizonyít is. Ki ne kedvelné őket: a Hupikék törpikék és Lucky Luke, valamint az elmúlt évtizedek egyéb képregény-klasszikusai láthatók a „Fix & Foxi XXL“ című kiállításon március 15. és október 26. között a kremsi karikatúramúzeumban.

2020-ban egy további jubileumot is ünneplünk, hiszen a Wachau idén kereken 20 éve az UNESCO világörökség része. Ebből az alkalomból egy olyan kiállítás kerül megrendezésre, melyen több mint 500 művet mutatnak be a 18. század végétől a 20. század közepéig – többek között a wachaui festészet remekműveit. A május 16-tól látható tárlat művészettörténeti szempontból mutatja be a több ezer éves kultúrtájat. A bécsi ügyvéd, Ernst Ploil szerteágazó gyűjteménye a 2020-as év első nagyszabású kiállítása a tartományi galériában. A „Schiele – Rainer – Kokoschka. Der Welt (m)eine Ordnung geben“ címre hallgató kiállítás március 28-tól látható.