Mária Terézia, a stratéga

Mária Terézia nyomában Alsó-Ausztriában

A gyümölcsbort a Mostviertelben, a burgonyát a Waldviertelben és a fenyveseket a termálrégióban – mindezt és sok egyéb mást köszönhet Alsó-Ausztria Mária Teréziának. Az uralkodó munkássága Alsó-Ausztriában nemcsak pompás palotákat eredményezett, hanem kulináris és tájjellegű hatása is volt.

Gratulálunk a 300. születésnaphoz 

Mária Terézia - III. Károly magyar király és Erzsébet Krisztina magyar királyné lánya – csupán 23 éves volt, amikor első női Habsburg uralkodóként trónra került. Több fronton is győzedelmeskedett Európa többi uralkodója felett és Ausztria legjelentősebb reformere lett az alkotmány, az oktatás és a gazdaság terén. Ezeken a területeken hatása még napjainkban is érzékelhető. Mária Terézia nemcsak 16 gyermek szerető édesanyja volt, hanem egy teljes nemzet édesanyjának tekintette magát.

Határozott döntéshozóként látszólag jelentéktelen ügyeket is a kezébe vett. Így elrendelte, hogy a Mostviertel összes főútja mentén gyümölcsfákat ültessenek. A gyümölcsbor népszerűsége ekkor vette kezdetét, mely napjainkban is fennáll. A Waldviertelben a szántóföldeken próbaképpen ültettetett burgonyát és ezzel megalapozta a nagyszabású krumplitermelés hagyományát a régióban. A Steinfeld és a termálrégió mentén fenyveseket telepíttetett, hogy megakadályozza az aszályos vidék sztyeppesedését.  

A múlt nyomai

1755-ben az uralkodó megvásárolta a hofi kastélyt, Ausztria legnagyobb barokk vidéki kastélyát és a pompás birtokot szeretett férjének, Lotaringiai Ferencnek ajándékozta, hogy az „a kormányzás terheit kipihenhesse”. A niederweideni kastélyt úgymond a csomag részeként a hofi kastéllyal együtt vette meg. A laxenburgi kastéllyal, melyet Mária Terézia bővíttetett ki a mai méretére és Lotaringiai Ferenc kedvenc kastélya volt, valamint a várral Bécsújhelyen, melyet katonai akadémiaként használt és a katonaság megreformálásának fontos helyszíne volt, Alsó-Ausztria két további olyan történelmi helyszínnel rendelkezik, mely erősen kötődik Mária Terézia uralkodásához. Azonban ott is találkozhatunk a császárné nyomaival, ahol nem is számítunk rá. Ilyen pl. a Nadelburg Lichtenwörth-nél, mely egy nagy múltú tűgyár, amit Mária Terézia támogatott. Vagy a Cafe Maria Theresia kávézó Kaumbergen, mely nevét annak köszönheti, hogy az uralkodó megszállt itt útban Mariazell felé. Itt az ún. „Kaiserzimmer“, a császári szoba különleges stukkómennyezetével meg is tekinthető.