Fennhordja az orrát

Alsó-Ausztriában a „kultúrtáj” szó teljesen új jelentéssel bír. Hiszen számos helyen figyelhetjük meg a művészet és a természet különleges összjátékát.

A művészet bárhol megmutatkozhat! Az idilli Alsó-Ausztriában ez a tájra is igaz. Szőlőskertekben, a Duna mentén vagy a Semmering lábánál – A Bécs körül elterülő tartományban látványos műalkotások tarkítják a tájat.

Már Goethe is a művészeteket a természet folytatásaként szemlélte. Ez az összhang kiváltképp Alsó-Ausztriában figyelhető meg, ahol a művészet remekei mindenhol, akár folyópartokon, szőlőskertekben vagy szántóföldeken is megjelennek.

Az orr és a bor

Langenloisban egy impozáns cím nélküli szobor, Heimo Zobernig „Skulptur ohne Titel 2005“ nevű alkotása köszönti a Kamptal látogatóit. A hét méter magas alkotás 130 acélgolyóból áll, melyet a helyiek kedvesen „szőlő a Käferbergen” névvel emlegetnek. A Wachauer Nase című alkotás, mely egy, a földből kihágó orr, az UNESCO világörökséghez tartozó Wachau egyik jelképe és a kötél által mozgatott komp kikötőjében található St. Lorenzben. A szobor a Gelitin művészcsoport alkotása. A „orrlyukakon” keresztül fel is mászhatunk a betonból készült installációra.

A napkerék és az Ötscher-medve

A dimbes-dombos Weinviertelben található Hetzmannsdorf településén áll egy hatalmas, sárga kerék. A konstrukció vasból, fából és alumíniumból készült és 2500 kg nehéz. Gerhard Kohlbauer alkotása, akit az ősi napkorong ihletett. Az Ötscher Tormäuer Natúrparkban pedig egy fémszoborral találkozunk, mely egy medvét ábrázol. Az alkotás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Ötscher-medvének, egy Szlovéniából idebetelepült barnamedvének köszönhetően a barnamedve ismét megvetette lábát az északi Kalkalpenben.

Művészet a tájon Gut Gasteilon

A 16 hektár nagyságú Gut Gasteil területén Prigglitz-ben a művészpáros, Charlotte és Johannes Seidl számos műalkotást állított ki a tájon, melyek tökéletes összehangban vannak az Alpokalja idilli látképével. A váltakozó kiállításokat a látogatók füves ösvényeken kb. 1,5 óra alatt tekinthetik meg.