Niedersulzi skanzen

A Weinviertelben található niedersulzi skanzen kialakulása egy sikertörténet, mely egy nagy szenvedéllyel indult.

A niedersulzi születésű Josef Geissler már gyermekkorában is gyűjtött tárgyakat és kegytárgyakat a parasztok életéből. Napjainkban a skanzen Alsó-Ausztria határain túl is ismert és egy népszerű úti cél – fontos részletekkel a Weinviertel történelméből.

Egy nagy szenvedély kezdete

Josef Geissler, aki 1949-ben Niedersulzban egy mezőgazdász fiaként született, gyerekkora óta gyűjtött ezt-azt; a régi dolgok és kegytárgyak szeretete pedig pályaválasztásában is megnyilvánult. Templomfestő lett és pályafutása során számos alsó-ausztriai templom felújításában vett részt. Ez persze csak fokozta gyűjtőszenvedélyét: Geissler először 1977-ben állította ki az összegyűjtött tárgyakat Niedersulz egykori általános iskolájában, az ún. „Weinviertler Dorfmuseumban“, vagyis a weinvierteli falumúzeumban. Amikor az összegyűjtött műtárgyak már nem fértek el, az önkormányzat öt hektár földet adott neki a Sulzbach patak mentén, ahol aztán létrehozták a niedersulzi skanzent.

(Újra-)éledő falutörténet

1979 óta fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy egy tipikus weinvierteli falut hozzanak létre a századforduló idejéből: lakóházakat, műhelyeket, istállókat, kápolnákat, egy vendéglőt és egy iskolát, sőt, még egy pincesort is rekonstruáltak itt vinotékával. Ezekben az autentikus épületekben újra és újra időszakos kiállítások kerülnek megrendezésre, melyek a parasztok életét és a vidéki mindennapokat, stb. mutatják be. Ún. „Kulturvermittlerek”, vagyis kulturális közvetítők mesélnek az egyszerű kovácsok, cipészek, bognárok és egyéb kézművesek életéről, azok gyakran nehéz életkörülményeiről és régi kézműves technikáikról. Az akkori idők kertjeit is rekonstruálták. Egy fűszer- és egy konyhakertet, ill. egy iskola kertjét hozták létre. A skanzen területén immáron 600 gyümölcsfa és 400 különböző fajta érik, melyek leginkább hagyományos regionális alma- és körtefajták. Ezeket a betakarítás idején meg is lehet kóstolni. Egyébként Josef Geissler 2011 óta nyugdíjas, de továbbra is foglalkozik életművével: Jelenleg épp a niedersulzi papgazdaság felújításán dolgozik, ahol kegytárgygyűjteménye is bemutatásra kerül majd.