Ínyenctúra a kulturális világörökség vidékén

Ezúttal a Kreuzberg hegy környékének legjobb kulináris kínálatát kóstoltuk végig.

Alsó-Ausztriában, a Bécsi Alpokon kanyarog a világ legrégibb hegyi vasútja, amely ma már a világörökség részeként vonult be a történelembe. Nagyon is érthető, miért éppen itt építették meg.

Finom falatok: Ötletek ínyenceknek
Aki járt már Alsó-Ausztriában a Bécsi Alpokban, jól tudja, hogy itt nemcsak a kilátás fantasztikus: Jó néhány étlap is feledhetetlen élményeket ígér az ínyenc utazónak. Minket a Looshaus am Kreuzberg Hotel-Restaurantnak sikerült elkápráztatnia. Az immár 5 évtizede működő családi vállalkozás belopta magát a vendégek szívébe szezonális és regionális finomságaival, s nem véletlen, hogy sok gyalogtúra-útvonal vezet errefelé. Aki még több élvezetre vágyik, annak javasoljuk, töltsön el egy éjszakát az egyszerűen, de kényelmesen berendezett szobák egyikében. Szintén a Kreuzberg hegyen, 1.089 méter tengerszint feletti magasságban található a Speckbacherhütte turistaház, ahol elsőrangú regionális házi ételek várják a vendégeket. A szarvasgulyástól a savanyú káposztás sertéssültön át a knédliig számos specialitás szerepel a kínálatban. Májusban itt virágzik teljes pompájában Európa legöregebb rododendronja is. Tésztakedvelők figyelmébe ajánljuk a finom máktortát! A szomszédos Breitenstein hegyen található az idilli Althammerhof Schneidhofer vendéglő, ahol kiváló gyümölcsleveket is mérnek (mifelénk csak röviden: Mostheuriger). Különösen ízlettek a házi juhsajt-készítményeik, valamint a rendkívüli desszert, amit bármikor szívesen rendelnénk: juhsajt fahéjjal és mézzel. Feltétlenül kóstolják meg!

Ahová érdemes kitérőt tenni
A Bécsi Alpokban járva mindenképpen térjen be a Reichenauer Zwieback- & Cafe-Konditorei Alber kávézóba és cukrászdába, kóstolja meg a piskóta-kétszersültet (Reichenauer Biscuitzwieback). Kissé kesernyésebb ízekkel találkoztunk Payerbachban, ahol a Raxbräu sörfőzde finom söreivel koccintottunk ínyenctúránk során. És ha már a alpesi panorák paradicsomában járunk, illik ellátogatni az ún. „20 schillinges” kilátóhoz, amelynek látképét a régi osztrák 20 schillinges bankjegyről ismerjük. A kilátót az UNESCO-világörökség részét képező semmeringi vasút (Semmeringeisenbahn) útvonalán, az ún. „Bahnwanderweg“ gyalogtúra-útvonalon érhetjük el. Javaslatunk: A kilátóhelyen a Bécsi Alpok Viewer (tükrös távcső) segítségével teljesen új perspektívából szemlélheti meg a tájat. Innét látni lehet az ötletesen Vinodukt névre keresztelt vinotékát, amelyet a semmeringi vasút viaduktjában alakítottak ki. Itt kaphatók a Bécstől Triestig terjedő régió legjobb borai. Abszolút kedvenceink: egy pohárka a „Payerbacher Gurgelkratzer“ vagy a„Payerbacher Lauser“ fajtából.

Álomszép helyszínek: „titkos” tippjeink
Modern időutazáshoz támadt kedve? Akkor pont jó helyen jár a régi Villa Antoinette villában, ahol a hagyomány és a modernség, az exkluzív kialakítás és a kedélyesség harmonikus egységet alkot. Ennek eredményeképpen egyfajta sajátságos világ tárul elénk, amely szállást és kulináris élvezeteket is kínál. Kiváló minőségű konyha és otthonos hangulatú környezet várja a vendégeket a pompás Hotel Knappenhof szállodában, ahol Dieter Breitenecker kényezteti vendégeit regionális, szezonális ételekkel. Nála mindig a vendég a legfontosabb, bármilyen egyedi kívánsággal állna is elő.

 

Térkép

Ajánlatok és tippek: